Categorie archief: Nieuws DS

22 januari 2018, Parkinson café

Op maandag 22 januari is er een Parkinson Café met als thema: Vroege behandeling.

U bent welkom van 14.00 tot 16.30 uur in het Auditorium, Albert Schweitzer Ziekenhuis, locatie Dordwijk, Albert Schweitzerplaats 25, 3318 AT, Dordrecht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mw. Bakker (woensdag, donderdag of vrijdag tussen 15.00-16.00 uur).

8 februari 2018, Mantelzorgbijeenkomst: u zorgt voor iemand met kanker.. en hoe gaat het met u?

Hierbij nodigen wij u uit voor een bijeenkomst, specifiek voor mensen die zorgen voor iemand met kanker, op donderdag 8 februari van 19.30-21.30 uur (zaal open om 19.15 uur). Locatie: Inloophuis Helianthus, Singel 28, 3311 SJ in Dordrecht. Deze avond is in samenwerking met de afdeling Oncologie van het Albert Schweitzer Ziekenhuis en Inloophuis Helianthus.

Zorgen voor je man, je dochter, je vader of een andere naaste met kanker, hoe doe je dat? Natuurlijk komt de medische zorg voor rekening van artsen, verpleegkundigen en andere hulpverleners. Maar verdere verzorging komt dikwijls neer op de schouders van u als mantelzorger.

Mantelzorger zijn voor iemand met kanker kan een zware taak zijn en soms veel stress met zich mee brengen in het dagelijkse leven. Een consulent Mantelzorg gaat met u in gesprek over hoe u de zorgtaken beter kunt combineren met uw eigen leven. Oncologie verpleegkundige Bea Tolenaars geeft tips en informatie over de verzorging thuis van patiënten met kanker. Aanmelden of meer informatie vindt u op: www.kankermeerdaneendiagnose.nl

27 januari 2018: Maak kennis met de snelste sport ter wereld!

Het sportbedrijf Dordrecht en de ijskockey vereniging De Lions uit Dordrecht willen mantelzorgers verwennen met gratis kaartjes voor de laatste wedstrijd van het seizoen! Deze vindt plaats op zaterdag 27 januari om 20.00 uur in De Sportboulevard, Fanny Blankers-Koen weg 10, 3318 AX in Dordrecht.

Ijshockey wordt gezien als snelste sport ter wereld. Ijshockey is passie, snelheid, enthousiasme en spanning. Dankzij de beschermende kleding geschikt om te spelen voor jong en oud. Daarnaast is een ijshockey wedstrijd ook erg leuk om naar te kijken, vooral de laatste wedstrijd van het seizoen! De Dordtse Lions spelen tegen Hijs Hoky uit Den Haag.

Pak deze kans voor een leuk uitstapje en beleef de wedstrijd mee vanaf de tribune! Er zijn nog kaartjes beschikbaar. Per mantelzorger krijgt u 2 kaartjes (1 voor u zelf en 1 voor iemand anders). Wilt u in aanmerking komen voor 2 kaartjes: stuur dan voor 24 januari een email met uw naam, adres en telefoonnummer naar: chantal.kruithof@meedrechtsteden.nl Bestaat uw gezin uit meerdere personen, geef dit in uw mail aan, dan kijken we naar de mogelijkheden.

6 februari 2018, Maandelijkse inloop voor mantelzorgers

Vanaf dinsdag 6 februari is er een  maandelijkse inloopmiddag voor Mantelzorgers bij wijkcentrum De Admiraal.

Elke eerste dinsdag van de maand is er een gezellige inloopmiddag van 13.30- 15.30 uur in De Admiraal, Admiraalsplein 168, 3317 BC in Dordrecht. Mantelzorgers kunnen elkaar daar ontmoeten, bijpraten onder het genot van een kopje koffie of samen activiteiten doen, gericht op creatief en ontspannen bezig zijn.

Op 6 februari worden er kaarsen versierd. U hoeft niet aan te melden en er zijn geen kosten aan verbonden. U bent van harte welkom op de inloop! Natuurlijk mag u ook een andere mantelzorger meenemen. Voor de data en activiteiten tot de zomer van 2018 kunt u een kijkje nemen in deze flyer.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Chantal Kruithof van MEE Drechtsteden via T 078 750 89 00 of E servicebureau@meedrechtsteden.nl.

 

1 februari 2018, Mantelzorgbijeenkomst: Mantelzorg en Vrije tijd / Sport

Op donderdag 1 februari 2018 bent u van harte welkom bij de mantelzorgbijeenkomst. Het thema van deze ochtend is: Mantelzorg en Vrije Tijd / Sport.

Voor iedereen is het belangrijk om elke dag een adempauze te hebben: even ontspannen, bijkomen en nieuwe energie opdoen. Voor mantelzorgers geldt dit extra, om een goede balans te houden tussen zorgen en tijd voor jezelf hebben. Deze adempauze wordt ook wel respijt genoemd. Chantal Kruithof, Consulent Mantelzorg, zal hier kort over vertellen.

Voor deze bijeenkomst hebben wij mw. Janneke Hamers en dhr. Arno Hendriks uitgenodigd. Janneke Hamers is werkzaam als buurtsportcoach bij de Gemeente Dordrecht. Zij zal ons vertellen wat er op het gebied van sport te doen is in Dordrecht voor mantelzorgers en voor degene voor wie zij zorgen. Er zijn vele mogelijkheden, ook speciaal voor mensen van 65+ jaar. De beweeggids is in november 2017 gepresenteerd en uitgegeven: hierin staat het hele aanbod overzichtelijk en gebundeld bij elkaar. Janneke zal deze presenteren en natuurlijk uw vragen beantwoorden.

Arno Hendriks werkt bij Balanz Fysiotherapie. Hij zal ons vertellen wat de mogelijkheden zijn voor mensen met beperkingen die ook willen bewegen / sporten. Er is genoeg aanbod in Dordrecht, ook om samen te doen. Zo krijgt u ideeën en tips voor degene voor wie u zorgt.

Wanneer? Donderdag 1 februari 2018 van 10.00 tot 12.00 uur (deur open vanaf 9.45 uur)

Waar? In de Prinsemarij, Nassauweg 2, 3314 JR Dordrecht

Aanmelden en informatie

Er zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomst. Aanmelden is niet nodig en u mag ook een andere mantelzorger meenemen! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Chantal Kruithof, consulent mantelzorg bij MEE Drechtsteden via T 078 750 89 00.

Voor veel mensen is het moeilijk overzicht te krijgen over hun financiële situatie. De medewerkers van het Financieel Hulphuis bieden hier hulp bij. In de maanden maart en april helpen zij inwoners van Dordrecht en Zwijndrecht ook met het doen van de jaarlijkse belastingaangifte.

Gratis hulp bij belastingaangifte

Vindt u het ook zo lastig om uw jaarlijkse belastingformulier in te vullen en komt u er zelf niet uit? Dan staat het Financieel Hulphuis voor u klaar om u hierbij te helpen. Het Financieel Hulphuis vult de belastingaangifte in voor mensen met een inkomen tot € 36.000,- bruto per jaar.

In de maanden maart en april ondersteunt het Financieel Hulphuis bij het invullen van de belastingaangifte voor mensen die niet in staat zijn dit zelfstandig te doen. Ook na 1 mei kunt u blijvend met vragen over de belastingaangifte bij ons terecht.

Gratis hulp bij uw administratie

Bent u het overzicht kwijt wat u elke maand aan inkomen heeft en wat u elke maand moet betalen? Piekert u over geld? Lukt het u niet om via de computer uw zaken te regelen? Kunt u uw rekeningen niet meer betalen? Krijgt u aanmaningen of staat er een deurwaarder op de stoep? Het Financieel Hulphuis biedt u hierbij gratis hulp aan. De medewerkers van het Financieel Hulphuis kunnen onder andere helpen bij:

• Het sorteren van uw post en u leren hoe u dit op orde kunt houden;

• Een overzicht maken van uw inkomsten en uitgaven;

• Het met u meekijken of u gebruik maakt van financiele voorzieningen, zoals bijv. zorg- en huurtoeslag, persoonlijke minimabudget, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen enz;

• Het invullen van formulieren voor bijv. aanvragen uitkering, kwijtschelding, bijzondere bijstand, stichting Leergeld, voedselbank, kledingbank;

• Uitleg geven over brieven en samen met u contact opnemen met allerlei instanties.

Inloopspreekuur

Wanneer? Elke donderdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur.

Waar? In het gebouw van MEE Plus Drechtsteden, Johan de Wittstraat 40 te Dordrecht.

Waarmee? Bij het inloopspreekuur van het Financieel Hulphuis kunnen de medewerkers u helpen met bijv. het invullen van eenvoudige formulieren en andere korte vragen. Mocht blijken dat u meer hulp wilt, dan maken we direct een aparte afspraak met u.

Contact

Wij zijn van maandag t/m donderdag tussen 9.00 en 17.00 uur en op vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur telefonisch bereikbaar voor uw vragen via T 078 750 89 67 of E info@financieelhulphuis.nl.

Zie voor meer informatie de folder van het Financieel Hulphuis (voor inwoners van Dordrecht) of de Folder van de belastingaangifte (voor inwoners van Dordrecht en Zwijndrecht).

 

‘Langer thuis wonen technologie’ voor Dordtse ouderen

De gemeente Dordrecht wil er graag voor zorgen dat ouderen langer thuis kunnen wonen. Daarom is de gemeente op zoek naar enthousiaste ouderen die ‘langer thuis wonen technologie’ zouden willen uitproberen.

Het project is bedoeld voor alleenwonende kwetsbare ouderen. Ouderen die interesse hebben, kunnen het Sensara HomeCare systeem 6 maanden gratis uitproberen.

Bij het pakket is onder andere een 24/7 automatische alarmering bij vallen en een app met inzicht voor de familie inbegrepen. Om gebruik te maken van de technologie is enkel een internetverbinding nodig.

Voor meer informatie of een afspraak kunt u bellen naar 010-7640 803. Aanmelden kan tot 10 februari 2018. Kijk voor de voorwaarden op www.sensara.eu/actie-gemeente-dordrecht

MEE Mantelzorg vakantie 2017

Verslag van Armand Mensingh over de mantelzorgers vakantie

De uitnodiging van MEE om je in te schrijven voor een midweek vakantie voor mantelzorgers heb ik met beide handen aangegrepen. Er waren ruim 100 aanmeldingen met maar plaats voor 10. Toen mijn verzoek werd gehonoreerd voelde ik me dan ook uitverkoren en bijzonder.

En bijzonder was het ook, om als enige man met samen negen, voor mij onbekende vrouwen, de week in te gaan en door te brengen in een hotel in Oisterwijk. Ons gezelschap vertrok gezamenlijk voor een verblijf van 9 tot en met 13 oktober 2017. Wat was dat een leuke ervaring om met onbekenden een onbekende plaats te ervaren, midden in de bossen en vennen in herfstkleur! Daar waar de natuur je vriend is. We hebben er gewandeld, soms alleen, soms in gezelschap. Je liet elkaar vrij, je voelde je vrij en je was ook vrij. Vrij van agenda’s en zorgen voor de dag van morgen. Wat wil je nog meer? Is wel even wennen hoor: geen besognes, zoals boodschappen doen of wat zullen we koken? Neen, het uitstekend familiehotel Boschoord zorgde goed voor ons met een prima keuken, waarmee de zintuigen verwend werden.

Een groepje heeft nog Roberts Werkplaats (Van ‘Heel Holland bakt’) bezocht, waar je o.a. workshops patisseriebakken kunt doen. Ook de Abdij Koningshoeven van de Trappisten werd bezocht, waar bier door de bewoners gebrouwen werd. s’ Avonds vermaakten wij ons onder meer met het gezelschapsspelletje Skip Bo en een mantra avond, die ik gegeven heb.

Een mantra is een projectie van de geest. ‘Ik ga naar Oisterwijk’ is een mantra.

Het mantra chanten is goed voor het hart en longen en geeft energie.

Mantra Ongggggg…. Ong betekent creatieve schepping.

Sa – ta – na – ma

Sa = geboorte. Ta = leven. Na = niets. Ma = wedergeboorte.

We werden ook goed begeleid en gepamperd door Chantal, Anne en Jacqueline van de gezamenlijke organisatie, die ons tussendoor in die week ook nog bezocht hebben.

Al met al een zeer geslaagde en ontspannende midweek dankzij MEE Mantelzorg en het Rode Kruis Dordrecht.

Waarvoor dank!

Armand Mensingh

 

Ook in 2018 kan er weer een groep mantelzorgers op vakantie gaan! Houdt u de mails en brieven goed in de gaten, dan krijgt u hierover meer informatie.

15 januari 2018: Autismecafé Dordrecht

Het autismecafé is een ontmoetingsplek voor ouders van kinderen en jongeren met autisme, hun familieleden en andere belangstellenden. Het autismecafé wordt vijf keer per jaar georganiseerd. Iedere avond staat een ander thema centraal. De organisatie is in handen van een werkgroep bestaande uit ouders en betrokkenen. Wij vinden het belangrijk dat ouders, familieleden en andere geïnteresseerden die meer willen weten over autisme vragen kunnen stellen aan elkaar, kennis kunnen delen en ervaringen en tips kunnen uitwisselen.

Het thema van deze avond is: “Het sociaal vaardiger maken van jongeren met autisme”.

Het aangaan van sociale contacten en onderhouden van vriendschappen, kan voor jongeren met autisme lastig zijn. Het hebben van vriendschappen is prettig, maar ook het grote maatschappelijk belang hiervan is aangetoond. Het hebben van goede vriendschappen vermindert de kans gepest te worden, het zorgt voor meer zelfvertrouwen en onafhankelijkheid en het kan beschermen tegen vroegtijdig school verlaten en psychische problemen als angst en depressie.

Welke sociale vaardigheden zijn nodig en hoe kunnen we met name jongeren van 12 tot 18 jaar, maar ook hun ouders hierin vaardiger maken? De “PEERS Young Adult training” is een interventie waarbij jongeren sociale vaardigheden aangeleerd worden om vriendschappen en relaties aan te gaan, aan de hand van wetenschappelijk bewezen technieken. Deze training wordt gegeven door Marieke Wubs en BJ van Pelt, werkzaam bij Yulius. Marieke en Bj zullen op een interactieve manier, onder leiding van onze gespreksleider Zoli Schwarcz met u, over dit onderwerp in gesprek gaan.

 

Programma maandagavond 15 januari 2018

19.45 uur             zaal open

20.00 uur           start avond met gastsprekers Marieke Wubs en BJ van Pelt

20.45 uur           pauze

21.00 uur             interactieve uitwisseling van ervaringen en tips met de zaal

22.00 uur             einde programma

Locatie: Speeltuinvereniging Victorie, Heysterbachstraat 103, 3312 JJ Dordrecht. LET OP het gebouw bevindt zich op een binnenterrein, tussen huisnummers 101 en 105 .

 

Meer informatie

U bent van harte welkom. Vooraf aanmelden is niet nodig. De toegang is gratis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Renate Defeo via r.defeo@kpnmail.nl of neem een kijkje op de website: www.autismecafe.nl.

Verslag Rode Kruis vakantie ‘Geluk’

Wat heb ik geluk gehad, dat ik door de selectie heen gekomen ben voor de mantelzorg vakantie! Ik persoonlijk durfde me er niet op te verheugen, denk dat dat wel herkenbaar is voor ons, intensieve mantelzorgers die in het dagelijkse leven voornamelijk moeilijke situaties en dus tegenslagen verwachten.

Ik zal mijn situatie kort samenvatten: onze vader kreeg in 2009 een zwaar ongeluk waaraan hij ernstig blijvend letsel heeft overgehouden. Sinds die tijd zijn mijn zusje en ik aan het vechten voor hem en aan het overleven voor onszelf. Gelukkig bestaat er zoiets als stichting MEE, waar fantastische mensen werken. Werken is eigenlijk het woord niet, want ze doen het met hart en ziel. Zoals wij van de gelukkige tien gevoeld hebben…

Zoals we als groep het verschil bij elkaar konden merken, het werkte als een spiegel. We waren allemaal uitgeleefd en opgebrand in onze zorgen voor een ander en waren onszelf kwijt en vergeten. We zagen het bij elkaar, maar we zagen ook van elkaar hoeveel verschil die paar dagen gemaakt hebben. Ik zag veel oudere mensen weer jaren jonger worden en de slappe lach hebben. Ik besefte over mezelf niet dat het verschil bij mij net zo goed zichtbaar was, dat hoorde ik op de laatste dag. Dat mensen mooi vonden dat het verbitterde van mijn gezicht weg was en ze me hadden zien stralen.

Je bent daar op vakantie met een groep gelijkgestemden, die het allemaal als dubbel ervaren omdat ze hun dierbare achter laten in de handen van anderen. Het is allemaal goed gegaan, mijn vader bleek het zelfs goed gedaan te hebben toen mijn zusje en ik even weg waren! In de groep hadden we het daar over op de laatste dag, daar in dat fijne hotel midden in de bossen. Meerdere mensen hadden die indruk aan de hand van het contact met thuis.

Raar eigenlijk hè, het leek van te voren onmogelijk dat we er ook zo veel van zouden leren. Er staan mensen op om te zorgen, als wij als mantelzorgers tijd voor onszelf moeten maken! Maar dan moeten wij er zelf wel voor open staan en om hulp kunnen vragen. Ook al zal nooit iemand precies zo voor onze dierbare zorgen zoals wij het voor ogen hebben. Maar dat hoeft ook niet, door de ogen van een ander kan het net zo goed zijn, of misschien wel beter omdat wij vastgeroest zitten in onze manier van zorgen. En daardoor hebben wij zo’n fijne week gehad!

We hebben weer even ontspanning gevoeld, we moesten los laten. In een omgeving waar je wel moet ontspannen zo mooi en voor als je er behoefte aan had kon je altijd bij iemand van de groep terecht. Ook heel leerzaam om de situaties van de anderen te horen, je bent al snel geneigd om te denken dat niemand begrijpt hoe zwaar je het hebt… spiegel!

Maar bovenal hebben we ervan genoten om niks te moeten en zo enorm verwend te worden. Het verschil te voelen als je weer thuis bent. We zijn bij getankt en weer sterker geworden! Nu is mijn streven om die kracht beter te gaan verdelen; Ik moet beter voor mezelf gaan zorgen, want ik heb het verschil gevoeld! Ik hoop dat andere overbelaste mantelzorgers hier ook iets mee kunnen, ook al hebben wij dan het geluk van deze vakantie gehad. We moeten allemaal ook tijd maken voor ons zelf! Nogmaals mijn grote dank naar de fijne groep, het Rode Kruis, MEE en bovenal de fantastische organisatie van Jacqueline, Anne en Chantal!

Kim