Categorie archief: Nieuws DS

Bloemenactie Dag van de Mantelzorg Hendrik-Ido-Ambacht

Doet u mee? U heeft de kans om een mantelzorger in het zonnetje te zetten. Kent u iemand die langere tijd intensief zorgt voor een partner, kind, ouder(s) of vriend(in) met een beperking en/of chronische ziekte? Verras hem of haar met een bloemetje op 10 november. Aanmelden kan via dit aanmeldformulier tot 28 oktober 2017. Mantelzorgers die al bekend zijn bij MEE ontvangen automatisch een bloemetje. Aanmelden hoeft niet.

Jonge mantelzorgers
Ook jongeren die thuis een familielid hebben die langdurig is of een beperking heeft, verdienen extra aandacht. Kent u een jonge mantelzorger tussen de 6 en 25 jaar? Meld hem of haar aan via dit aanmeldformulier en zij ontvangen een bloemetje.

Mantelzorgwaardering Hendrik-Ido-Ambacht 2017

Als mantelzorger maak je het leven van een ander een stukje mooier. Je levert een deel van je eigen vrije tijd in en geeft die ander praktische hulp en emotionele steun. Dat is van onschatbare waarde en verdient een compliment!

De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht spreekt graag haar waardering uit voor mantelzorgers, in de vorm van een AmbachtPas met een tegoed van € 100,-. Download hier het aanvraagformulier.

Bent u een regelmaatje of zoekt u een regelmaatje?

Hebt u een luisterend oor en bent u een praktisch organisatietalent? Bent u mantelzorger en heeft u te maken met regeltaken die (te)veel van uw energie vragen? U kunt misschien als regelmaatje aan de slag of er is mogelijk een regelmaatje die u kan ondersteunen. Deze ondersteuning wordt geboden in de gemeenten Dordrecht, Zwijndrecht en Papendrecht.

Getrainde vrijwilligers
Mantelzorgers zijn door hun zware taak soms moeilijk in staat om het overzicht te bewaren en raken daardoor steeds meer overbelast. In sommige situatie kan het eigen netwerk ondersteuning bieden. Er zijn ook situaties waarin dit niet mogelijk en/of wenselijk is. Een regelmaatje is een getrainde vrijwilliger die een luisterend oor en praktische steun kan bieden om zo als mantelzorger beter in balans te komen en te blijven.

Overzicht
Het regelmaatje komt bij de mantelzorger thuis en helpt het overzicht terug te krijgen en te bewaren. Hij/zij denkt mee en heeft een luisterend oor. Hij pleegt een noodzakelijk telefoontje of bereidt met de mantelzorger een gesprek voor. Ook het invullen van formulieren of het samen wegwerken van de stapel post die is blijven liggen kan gedaan worden. Dit doet u door op afspraak eens in de zoveel tijd langs te gaan. De regelmaatjes worden begeleid en ondersteund door een coördinator van MEE (Dordrecht en Zwijndrecht) of van BWI (Papendrecht).

Tweedaagse training
Om goed te kunnen starten in deze functie vragen wij de vrijwilligers om deel te nemen aan een tweedaagse training. In het voorjaar heeft de eerste groep vrijwilligers de training gevolgd. Op dit moment zijn tien regelmaatjes gekoppeld aan diverse mantelzorgers. In het najaar start een nieuwe tweedaagse training. De data staan gepland op maandag 25 september 2017 en maandag 2 oktober 2017.

Meer informatie of aanmelden
Voor meer informatie en/of aanmelden als regelmaatje of mantelzorger kunt u voor Dordrecht of Zwijndrecht contact opnemen met één van de consulenten via het Servicebureau van MEE via T 078 750 89 00 of per E servicebureau@meedrechtsteden.nl. Voor Papendrecht kunt u contact opnemen met Monique Aertssen van BWI op   T 078 6154741 of per E m.aertssen@bwi-papendrecht.nl. Wilt u daarbij vermelden of u belt als regelmaatje of mantelzorger en in welke plaats u woont?

MEE Plus krijgt erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’

Vorige week heeft MEE Plus de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ gekregen, uit handen van Stichting Werk&Mantelzorg. Het afgelopen jaar zijn er diverse inspanningen gedaan om de combinatie werk en mantelzorg bij MEE Plus beter in beeld te krijgen en beleid te maken om hier beter op aan te sluiten. Vanaf nu mogen zij het keurmerk ook in hun communicatiemiddelen (zoals website en folders) laten zien.

Erkenning
Mantelzorgconsulent Lenie de Pater nam de erkenning in ontvangst in de Dordtse Crabbehoeve. Lenie heeft zich jarenlang ingezet om werk en mantelzorg ook binnen de organisatie op de kaart te krijgen. Deze erkenning is dus ook mede haar verdienste. Naast MEE kregen nog zeven andere organisaties uit Dordrecht het keurmerk uitgereikt: Aafje, Crabbehoff, Het Parkhuis, Kunstmin, Pelican Rouge, Rabobank en UWV (Rijnmond en Drechtsteden). Daarnaast werd de gemeente Dordrecht in het zonnetje gezet voor de verdiepingsslag die zij op het thema heeft gemaakt. De uitvoering van dit project lag in handen van MEE Drechtsteden.

MEE directrice Telma Vos en mantelzorgconsulent Lenie de Pater ontvangen de Erkenning.

Samenwerking
“Het is belangrijk om samenwerking te zoeken met werkgevers in de gemeente en zodoende samen oplossingen te vinden in de combinatie van werk en mantelzorg”. Dat is de belangrijkste boodschap van wethouder Karin Lambrechts tijdens de overhandiging van de Erkenningen. “Ik vind het mooi dat werkgevers hier aandacht voor hebben.” MEE directrice Telma Vos vult aan: “Ik hoop dat het goede voorbeeld dat deze werkgevers geven, door veel meer werkgevers in Dordrecht zal worden gevolgd. Zo kunnen we een betere balans in werken en mantelzorgen vinden. Vaak denken werkgevers dat mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid veel aanpassing vereist. Maar de kracht zit ’m juist in het aansluiten bij wat er al is. Met een aantal kleine stappen, die weinig tot geen kosten met zich meebrengen, kan al veel worden bereikt.“

Mantelzorgcampagne Papendrecht

In Papendrecht is de campagne Focus op Mantelzorg gestart. Aan deze campagne hebben mantelzorgers uit Papendrecht meegewerkt. De campagne bestaat uit verschillende onderdelen. Zo is er speciale aandacht voor de combinatie Werk en Mantelzorg, de groep jonge mantelzorgers en wil de gemeente Papendrecht inwoners bekend maken met de mantelzorgondersteuning die er in de gemeente is. Klik hier voor meer informatie en de verhalen van verschillende mantelzorgers.

Sensara HomeCare: Gratis pakketten beschikbaar

Bent u mantelzorger van een alleenwonende oudere en wordt het alleen thuis wonen voor hem of haar steeds meer een uitdaging? Dan is Sensara HomeCare wellicht iets voor u. Er zijn nog enkele gratis deelname pakketten beschikbaar.

Monitoringsysteem

Sensara HomeCare is een makkelijk te gebruiken monitoringsysteem dat voor ouderen een extra oogje in het zeil houdt en u als mantelzorgers waarschuwt, mocht er iets aan de hand zijn. Het pakket van Sensara HomeCare is een combinatie van sensoren in het huis van de oudere en een mobiele ‘’app’’ voor de mantelzorger. De software van deze sensoren leert een dagelijks leefpatroon herkennen en slaat alarm als dat écht nodig is.

Een gerust gevoel

Bijvoorbeeld wanneer iemand niet volgens een patroon uit bed komt of te lang in de badkamer blijft (hij of zij kan dan gevallen zijn). Doordat de ‘’app’’ het leefpatroon van de oudere inzichtelijk maakt, geeft dit de mantelzorger een gerust gevoel omdat u op afstand kunt zien dat het goed gaat. Het is mogelijk om de ‘’app’’ door meerdere familieleden te gebruiken, waardoor ook verder weg wonende familieleden betrokken kunnen worden bij de zorg van hun naasten.

Gratis Sensara HomeCare pakket

De gemeente Dordrecht is begin juni een proef gestart met 12 Sensara HomeCare pakketten. Met deze proef kunnen 12 Dordtenaren het Sensara HomeCare pakket zes maanden gratis gebruiken. Wilt u meedoen aan deze proef en uw ervaringen delen? Meldt u dan nu aan door uw naam en contactgegevens te sturen naar dordrecht@sensara.eu. U kunt ook bellen naar 010 764 08 03.

Let op: voor deze proef is internet nodig bij zowel de oudere als de mantelzorger. Dit wordt niet vergoed door het project.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op www.sensara.eu of bel met de informatielijn 010 764 08 03.

 

 

Mededelingen MEE Mantelzorg Dordrecht

Zie hier de uitnodigingsbrief juni 2017 voor alle activiteiten en mededelingen van MEE Mantelzorg Dordrecht.

Activiteiten

 • 6 juni maandelijkse inloop; 3D kaarten maken
 • 15 juni ontmoetingsbijeenkomst; Mantelzorgmaatjes
 • 29 juni mantelzorgbijeenkomst; “Valt er nog wat te lachen?”
 • Uniek aanbod: Mantelzorg Vakantie 2017
 • Probeer de Compaan kosteloos 6 maanden uit!
 • Mantelzorgers gezocht voor Schilder Plezier!

Mededelingen

 • Autisme Café
 • Parkinson Café
 • Alzheimer Café
 • Facebook
 • Digitalisering