Categorie archief: Nieuws DS

28 november Workshop ‘Kies voor balans in zorg’ Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht

De Lichtkring, Kring 11, 3332 AS Zwijndrecht
Datum: dinsdag 28 november
Tijd: van 19.30 – 21.30 uur

Karin van der Valk van GROW Again Training & Coaching komt, op uitnodiging van MEE en Vivera, deze workshop verzorgen voor mantelzorgers in Zwijndrecht, Heerjansdam en H.I. Ambacht. Deelname is gratis, maar aanmelden is wel nodig.

Als het  zorgen voor een ander, lichamelijk en of geestelijk, zwaarder wordt en het een hele opgave blijkt te zijn. Het wordt helder hoe je de zorg voor jezelf, een ander, je eigen gezondheid en begrip kunt stimuleren. Je gaat weer lekkerder in je vel zitten, zodat je je zorgtaak kunt volhouden. Resultaat vanuit reacties deelnemers: ‘Lotgenoten spreken is waardevol’. ‘Het is extra waardevol om iets te leren over hoe ik het beste om kan gaan met mijn situatie, dit heeft voor mij grote meerwaarde’. ‘Veel stof tot nadenken en ook nieuwe inzichten om mee verder te gaan. Prima!’

Aanmelden en informatie
Aanmelden is noodzakelijk en kan door vóór 24 november een mailtje met uw naam te sturen naar Patricia van der Put, consulent mantelzorg MEE Drechtsteden,  patricia.vanderput@meedrechtsteden.nl

U kunt ook bellen naar 078 750 89 00 waar u aangeeft dat u zich aanmeldt voor de workshop ‘Kies voor balans in zorg’ van 28 november 2017, met contactgegevens zoals uw telefoonnummer of mailadres.

We zijn gebonden aan een maximaal aantal deelnemers. Mocht er geen plaats meer zijn voor u, dan laten wij dit weten en zullen we bij voldoende belangstelling volgend jaar de workshop nogmaals aanbieden.

14 december Workshop ‘Op adem komen’ Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht

Midden-Inn, Sportlaan 10, Heerjansdam
Datum: donderdag 14 dec. 2017
Tijd: van 19.30 – 21.30 uur

Wegens succes bieden we nogmaals deze mooie workshop aan. Dit keer in Heerjansdam! Kom letterlijk en figuurlijk ‘Op adem’ met vitaliteitscoach Fee Busenkell. Deelname is gratis, aanmelden is nodig.

Op uitnodiging van de afdeling Mantelzorg van MEE Drechtsteden en het Vivera Wijkteam verzorgt vitaliteitscoach Fee Busenkell een workshop ‘Op adem komen’. Een goede ademhaling geeft je meer energie en je voelt je vitaler. Alle mantelzorgers uit Zwijndrecht, Heerjansdam en Hendrik-Ido-Ambacht zijn van harte uitgenodigd voor deze workshop op donderdagavond 14 december 2017 van 19.30 – 21.30 uur aan de Sportlaan 10 in Heerjansdam.

De adem is onlosmakelijk gebonden met hoe wij in het leven staan en wie wij zijn. Een goede ademhaling maakt je mentaal sterker, verzacht lichamelijke klachten en draagt bij aan een fit en energiek leven. Zo zijn gedachten gekoppeld aan ons adempatroon. Spanningen, piekeren, stress, lichamelijke klachten en emoties hebben een grote invloed op de ademhaling. Veel mensen ademen, in een rustige toestand, te snel en te vaak. Het onrustig ademhalen vergt energie. Fee Busenkell geeft uitleg over een goede ademhaling, oefeningen (vanuit een stoel) en tips. Mantelzorgers zijn vaak druk met de zorg voor een partner of familielid. Dit kan veel tijd vragen. Ook al doen mantelzorgers dit vaak met liefde, tijd en aandacht voor henzelf schiet er vaak bij in. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij je eigen ademhaling.

Aanmelden en informatie
Aanmelden is noodzakelijk en kan door vóór 8 december een mailtje met uw naam te sturen naar Patricia van der Put, consulent mantelzorg MEE Drechtsteden,  patricia.vanderput@meedrechtsteden.nl.

Dag van de Mantelzorg Dordrecht

Op vrijdag 10 november 2017 is de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg. Rond deze datum worden in heel Nederland mantelzorgers in het zonnetje gezet. De afdeling Mantelzorg van MEE Drechtsteden organiseert dit jaar in samenwerking met lokale netwerkpartners verschillende activiteiten voor alle mantelzorgers in Dordrecht.

Feestelijk brunch
Op maandag 6 november is er een feestelijke brunch in het Van der Valk Hotel, Laan van Europa 1600 in Dordrecht. De brunch is van 11.00 tot 13.00 uur, de deur is open om 10.30 uur. Wethouder Lambrechts opent de brunch feestelijk. Aanmelden voor de brunch is niet meer mogelijk.

Jongeren
Ook jonge mantelzorgers verdienen extra aandacht. Veel jongeren maken het mee: er is bij hen thuis iemand langdurig ziek. Bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke of psychische ziekte, een handicap of een ernstige verslaving. Aanmelden voor een presentje voor jonge mantelzorgers is niet meer mogelijk.

Survival en Obstacle run clinic voor jongeren
Op woensdag 8 november van 18.00 tot 19.00 uur is er speciaal voor jongeren (6 tot 21 jaar) een gratis clinic op het terrein van Gym Force One (bij tennisvereniging CC), Schenkeldijk 13 in Dordrecht. Hoogtepunt van de clinic is de hindernisbaan. Sportief zijn is geen vereiste, iedereen kan meedoen. Natuurlijk mag je een vriend, vriendin, broer of zus meenemen. Aanmelden is niet nodig.

Verwenweek
In de week van 6 tot 10 november zijn er veel verschillende verwenactiviteiten in de hele stad. Download hier de folder voor de data, tijden, locaties en wel of niet aanmelden vooraf.
De workshop ‘Herfstboeketje maken’ door Van der Schans bloembinders op dinsdag 7 november is vol. Aanmelden is niet meer mogelijk.
De workshop ‘Hart Chakra Meditatie’ op dinsdag 7 november is vol. Er wordt een tweede datum gepland. Daarvoor kunt u  nog aanmelden bij Ina de Jong.

Mantelzorgwaardering Hendrik-Ido-Ambacht 2017

Als mantelzorger maak je het leven van een ander een stukje mooier. Je levert een deel van je eigen vrije tijd in en geeft die ander praktische hulp en emotionele steun. Dat is van onschatbare waarde en verdient een compliment!

De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht spreekt graag haar waardering uit voor mantelzorgers, in de vorm van een AmbachtPas met een tegoed van € 100,-. Download hier het aanvraagformulier.

Bent u een regelmaatje of zoekt u een regelmaatje?

Hebt u een luisterend oor en bent u een praktisch organisatietalent? Bent u mantelzorger en heeft u te maken met regeltaken die (te)veel van uw energie vragen? U kunt misschien als regelmaatje aan de slag of er is mogelijk een regelmaatje die u kan ondersteunen. Deze ondersteuning wordt geboden in de gemeenten Dordrecht, Zwijndrecht en Papendrecht.

Getrainde vrijwilligers
Mantelzorgers zijn door hun zware taak soms moeilijk in staat om het overzicht te bewaren en raken daardoor steeds meer overbelast. In sommige situatie kan het eigen netwerk ondersteuning bieden. Er zijn ook situaties waarin dit niet mogelijk en/of wenselijk is. Een regelmaatje is een getrainde vrijwilliger die een luisterend oor en praktische steun kan bieden om zo als mantelzorger beter in balans te komen en te blijven.

Overzicht
Het regelmaatje komt bij de mantelzorger thuis en helpt het overzicht terug te krijgen en te bewaren. Hij/zij denkt mee en heeft een luisterend oor. Hij pleegt een noodzakelijk telefoontje of bereidt met de mantelzorger een gesprek voor. Ook het invullen van formulieren of het samen wegwerken van de stapel post die is blijven liggen kan gedaan worden. Dit doet u door op afspraak eens in de zoveel tijd langs te gaan. De regelmaatjes worden begeleid en ondersteund door een coördinator van MEE (Dordrecht en Zwijndrecht) of van BWI (Papendrecht).

Tweedaagse training
Om goed te kunnen starten in deze functie vragen wij de vrijwilligers om deel te nemen aan een tweedaagse training. In het voorjaar heeft de eerste groep vrijwilligers de training gevolgd. Op dit moment zijn tien regelmaatjes gekoppeld aan diverse mantelzorgers. In het najaar start een nieuwe tweedaagse training. De data staan gepland op maandag 25 september 2017 en maandag 2 oktober 2017.

Meer informatie of aanmelden
Voor meer informatie en/of aanmelden als regelmaatje of mantelzorger kunt u voor Dordrecht of Zwijndrecht contact opnemen met één van de consulenten via het Servicebureau van MEE via T 078 750 89 00 of per E servicebureau@meedrechtsteden.nl. Voor Papendrecht kunt u contact opnemen met Monique Aertssen van BWI op   T 078 6154741 of per E m.aertssen@bwi-papendrecht.nl. Wilt u daarbij vermelden of u belt als regelmaatje of mantelzorger en in welke plaats u woont?

MEE Plus krijgt erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’

Vorige week heeft MEE Plus de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ gekregen, uit handen van Stichting Werk&Mantelzorg. Het afgelopen jaar zijn er diverse inspanningen gedaan om de combinatie werk en mantelzorg bij MEE Plus beter in beeld te krijgen en beleid te maken om hier beter op aan te sluiten. Vanaf nu mogen zij het keurmerk ook in hun communicatiemiddelen (zoals website en folders) laten zien.

Erkenning
Mantelzorgconsulent Lenie de Pater nam de erkenning in ontvangst in de Dordtse Crabbehoeve. Lenie heeft zich jarenlang ingezet om werk en mantelzorg ook binnen de organisatie op de kaart te krijgen. Deze erkenning is dus ook mede haar verdienste. Naast MEE kregen nog zeven andere organisaties uit Dordrecht het keurmerk uitgereikt: Aafje, Crabbehoff, Het Parkhuis, Kunstmin, Pelican Rouge, Rabobank en UWV (Rijnmond en Drechtsteden). Daarnaast werd de gemeente Dordrecht in het zonnetje gezet voor de verdiepingsslag die zij op het thema heeft gemaakt. De uitvoering van dit project lag in handen van MEE Drechtsteden.

MEE directrice Telma Vos en mantelzorgconsulent Lenie de Pater ontvangen de Erkenning.

Samenwerking
“Het is belangrijk om samenwerking te zoeken met werkgevers in de gemeente en zodoende samen oplossingen te vinden in de combinatie van werk en mantelzorg”. Dat is de belangrijkste boodschap van wethouder Karin Lambrechts tijdens de overhandiging van de Erkenningen. “Ik vind het mooi dat werkgevers hier aandacht voor hebben.” MEE directrice Telma Vos vult aan: “Ik hoop dat het goede voorbeeld dat deze werkgevers geven, door veel meer werkgevers in Dordrecht zal worden gevolgd. Zo kunnen we een betere balans in werken en mantelzorgen vinden. Vaak denken werkgevers dat mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid veel aanpassing vereist. Maar de kracht zit ’m juist in het aansluiten bij wat er al is. Met een aantal kleine stappen, die weinig tot geen kosten met zich meebrengen, kan al veel worden bereikt.“

Mantelzorgcampagne Papendrecht

In Papendrecht is de campagne Focus op Mantelzorg gestart. Aan deze campagne hebben mantelzorgers uit Papendrecht meegewerkt. De campagne bestaat uit verschillende onderdelen. Zo is er speciale aandacht voor de combinatie Werk en Mantelzorg, de groep jonge mantelzorgers en wil de gemeente Papendrecht inwoners bekend maken met de mantelzorgondersteuning die er in de gemeente is. Klik hier voor meer informatie en de verhalen van verschillende mantelzorgers.

Sensara HomeCare: Gratis pakketten beschikbaar

Bent u mantelzorger van een alleenwonende oudere en wordt het alleen thuis wonen voor hem of haar steeds meer een uitdaging? Dan is Sensara HomeCare wellicht iets voor u. Er zijn nog enkele gratis deelname pakketten beschikbaar.

Monitoringsysteem

Sensara HomeCare is een makkelijk te gebruiken monitoringsysteem dat voor ouderen een extra oogje in het zeil houdt en u als mantelzorgers waarschuwt, mocht er iets aan de hand zijn. Het pakket van Sensara HomeCare is een combinatie van sensoren in het huis van de oudere en een mobiele ‘’app’’ voor de mantelzorger. De software van deze sensoren leert een dagelijks leefpatroon herkennen en slaat alarm als dat écht nodig is.

Een gerust gevoel

Bijvoorbeeld wanneer iemand niet volgens een patroon uit bed komt of te lang in de badkamer blijft (hij of zij kan dan gevallen zijn). Doordat de ‘’app’’ het leefpatroon van de oudere inzichtelijk maakt, geeft dit de mantelzorger een gerust gevoel omdat u op afstand kunt zien dat het goed gaat. Het is mogelijk om de ‘’app’’ door meerdere familieleden te gebruiken, waardoor ook verder weg wonende familieleden betrokken kunnen worden bij de zorg van hun naasten.

Gratis Sensara HomeCare pakket

De gemeente Dordrecht is begin juni een proef gestart met 12 Sensara HomeCare pakketten. Met deze proef kunnen 12 Dordtenaren het Sensara HomeCare pakket zes maanden gratis gebruiken. Wilt u meedoen aan deze proef en uw ervaringen delen? Meldt u dan nu aan door uw naam en contactgegevens te sturen naar dordrecht@sensara.eu. U kunt ook bellen naar 010 764 08 03.

Let op: voor deze proef is internet nodig bij zowel de oudere als de mantelzorger. Dit wordt niet vergoed door het project.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op www.sensara.eu of bel met de informatielijn 010 764 08 03.