Categorie archief: Nieuws ZHE

Voor veel mensen is het moeilijk overzicht te krijgen over hun financiële situatie. De medewerkers van het Financieel Hulphuis bieden hier hulp bij. In de maanden maart en april helpen zij inwoners van Dordrecht en Zwijndrecht ook met het doen van de jaarlijkse belastingaangifte.

Gratis hulp bij belastingaangifte

Vindt u het ook zo lastig om uw jaarlijkse belastingformulier in te vullen en komt u er zelf niet uit? Dan staat het Financieel Hulphuis voor u klaar om u hierbij te helpen. Het Financieel Hulphuis vult de belastingaangifte in voor mensen met een inkomen tot € 36.000,- bruto per jaar.

In de maanden maart en april ondersteunt het Financieel Hulphuis bij het invullen van de belastingaangifte voor mensen die niet in staat zijn dit zelfstandig te doen. Ook na 1 mei kunt u blijvend met vragen over de belastingaangifte bij ons terecht.

Gratis hulp bij uw administratie

Bent u het overzicht kwijt wat u elke maand aan inkomen heeft en wat u elke maand moet betalen? Piekert u over geld? Lukt het u niet om via de computer uw zaken te regelen? Kunt u uw rekeningen niet meer betalen? Krijgt u aanmaningen of staat er een deurwaarder op de stoep? Het Financieel Hulphuis biedt u hierbij gratis hulp aan. De medewerkers van het Financieel Hulphuis kunnen onder andere helpen bij:

• Het sorteren van uw post en u leren hoe u dit op orde kunt houden;

• Een overzicht maken van uw inkomsten en uitgaven;

• Het met u meekijken of u gebruik maakt van financiele voorzieningen, zoals bijv. zorg- en huurtoeslag, persoonlijke minimabudget, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen enz;

• Het invullen van formulieren voor bijv. aanvragen uitkering, kwijtschelding, bijzondere bijstand, stichting Leergeld, voedselbank, kledingbank;

• Uitleg geven over brieven en samen met u contact opnemen met allerlei instanties.

Inloopspreekuur

Wanneer? Elke donderdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur.

Waar? In het gebouw van MEE Plus Drechtsteden, Johan de Wittstraat 40 te Dordrecht.

Waarmee? Bij het inloopspreekuur van het Financieel Hulphuis kunnen de medewerkers u helpen met bijv. het invullen van eenvoudige formulieren en andere korte vragen. Mocht blijken dat u meer hulp wilt, dan maken we direct een aparte afspraak met u.

Contact

Wij zijn van maandag t/m donderdag tussen 9.00 en 17.00 uur en op vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur telefonisch bereikbaar voor uw vragen via T 078 750 89 67 of E info@financieelhulphuis.nl.

Zie voor meer informatie de folder van het Financieel Hulphuis (voor inwoners van Dordrecht) of de Folder van de belastingaangifte (voor inwoners van Dordrecht en Zwijndrecht).

 

Jonge mantelzorger overhandigt schilderij aan de wethouder

Jonge mantelzorgers uit de Hoeksche Waard hebben tijdens hun uitje op het Land van Es samen een groot schilderij gemaakt. Het schilderij, genaamd ‘Lieve mensen’, is overhandigd aan de gemeente.

Thijs wilde het schilderij graag namens alle jonge mantelzorgers geven aan Arie Mol, wethouder van de gemeente Binnenmaas. De overhandiging van het schilderij werd op de locatie Land van Es georganiseerd onder het genot van warme chocolademelk en tosti’s.

Daarnaast is er een persoonlijk bericht geschreven op een door de eigenaar zelfgemaakte kerstboomstam. MEE Mantelzorg wilt de vertegenwoordiger van de jonge mantelzorgers, Thijs, bedanken voor het overhandigen!

Kent u ook jonge mantelzorgers uit de Hoeksche Waard? Zij krijgen van ons een uitnodiging als zij zich laten inschrijven bij het servicebureau van MEE, T 0181 333 507  of via servicebureau@meezhe.nl.

Mantelzorgcampagne Hoeksche Waard

Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een familielid, vriend of kennis met een ziekte of een beperking. Dit doen ze vanuit de persoonlijke relatie. Het grootste gedeelte van de zorg en ondersteuning in Nederland wordt door mantelzorgers geleverd. Het is dan ook niet meer weg te denken uit de samenleving. Het mantelzorgen geeft vaak voldoening, maar het kan ook zwaar zijn. Om mantelzorg extra onder de aandacht te brengen is de Hoeksche Waard een campagne gestart. Kijk voor alle informatie op http://www.samenmeerhoekschewaard.nl

Voor ik het vergeet: u kunt helpen

Bent u ook zo onder de indruk geraakt van het televisieprogramma ‘Voor ik het vergeet?’ Tijdens de uitzendingen volgde Angela Groothuizen een aantal mensen met verschillende vormen van dementie. Zichtbaar was dat de mensen met dementie te kampen hadden met onmacht en verdriet om langzaam de grip op hun leven kwijt te raken. Ook u kunt helpen. Alzheimer Nederland biedt gratis workshops aan op Voorne Putten.

Er zijn meerdere mogelijkheden om ondersteuning aan te bieden. Aan mensen met dementie en hun mantelzorgers in de thuissituatie, maar ook aan mensen die opgenomen zijn. Heeft u nog geen ervaring hiermee? U kunt gratis gebruik maken van de workshops die Alzheimer Nederland op Voorne Putten aanbiedt. De eerstvolgende workshops zijn op 28 september in Spijkenisse en op 10 oktober in Oostvoorne.

Informatie en aanmelden
Wilt u meer weten over de workshops of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact op met Miranda Loijens, consulent MEE Mantelzorg Zuid-Hollandse Eilanden, via T 0181 333507 of E servicebureau@meezhe.nl.

 

 

 

 

 

Terugblik Dag van de Mantelzorg Hoeksche Waard

Veel mantelzorgers uit de Hoeksche Waard kwamen dit jaar af op de viering van de dag van de mantelzorg.

Zoals gebruikelijk is dit elke jaar in een andere gemeente. Gemeente Korendijk was weer aan de beurt en als locatie werd ‘de Eendrachtshoeve’ in Zuid-Beijerland gekozen. Dat kwam goed uit want er werd ook een voorstelling opgevoerd door Theaterbureau Klinker. Daarnaast waren er lekkere petit fours bij de koffie en werd er na afloop nog nageborreld met heerlijke hapjes.

Mantelzorgwaardering
Namens alle gemeenten in de Hoeksche Waard werden de eerste blijk van waarderingen uitgereikt door wethouder Paul Boogaard van gemeente Korendijk. Uit elke gemeente was een mantelzorger uitgekozen om deze in ontvangst te nemen. De overige waarderingen worden nog vóór kerst bij de mantelzorgers thuisbezorgd. Heeft u de waardering nog niet aangevraagd? Het kan nog tot 31 december a.s. Kijk op de website van uw gemeente of op www.samenmeerhoekschewaard.nl

U kunt ook bellen met MEE voor meer informatie of om een formulier aan te vragen via  T  0181 33 35 07.

dscn0123

 

Jonge mantelzorgers genieten van een uitstapje

Zaterdag 8 oktober was het zo ver. Er werd een leuke middag georganiseerd bij “de Koningshoeve” in Klaaswaal. Niet zomaar voor iedereen, maar speciaal voor jonge mantelzorgers. Deze dag werd georganiseerd door de Overbrugging en MEE Zuid-Hollandse Eilanden.

Je bent een jonge mantelzorger, omdat in het gezin waar je woont een ouder,  broer of zus  extra aandacht vraagt door hun beperking. Hierdoor krijg je zelf soms minder aandacht of wordt er van jou verwacht dat je extra taken in huis oppakt. Kortom, je groeit nét wat anders op dan in een gewoon gezin. MEE en de Overbrugging hadden deze dag georganiseerd om de jongelui eens in het zonnetje te zetten voor alle dingen die ze thuis doen. De groep bestond uit jongeren van 9 t/m 13 jaar.

In het maisdoolhof van “de Koningshoeve” werd fanatiek de speurtocht gedaan. De maiskolven onderweg waren ook boeiend speelmateriaal. Natuurlijk werd er lekker gesnoept, er werd een quiz gespeeld en tijdens het eten werd er openlijk gesproken over hoe het voor hen als gezinslid is om bijvoorbeeld met je broer/zus op vakantie te gaan. Tips werden uitgewisseld wat zo’n gezinslid tijdens een vakantie het beste kan doen. “Joh”, zei  iemand; “Je moet gewoon wat meer geduld hebben”.

Opvallend was de steun van opa’s, oma’s en leerkrachten die kinderen ervaren als zij het moeilijk hebben. In 2017 komt deze dag terug maar dan starten we eerst voor de iets oudere jonge mantelzorgers. Ook deze doelgroep heeft een extra steuntje in de rug nodig.

Kent u ook jonge mantelzorgers uit de Hoeksche Waard? Zij krijgen van ons een uitnodiging als zij zich laten inschrijven bij het servicebureau van MEE, T 0181 333507 of via servicebureau@meezhe.nl

dscn0090

Onderzoek Alzheimer Nederland

Iedere twee jaar voert Alzheimer Nederland samen met het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) een onderzoek uit onder mantelzorgers van een naaste met dementie.

De resultaten van dit landelijke onderzoek worden gebruikt om aandacht te vragen voor de problematiek en behoeften van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Tevens worden de resultaten gebruikt om de dementiezorg bij u in de regio beter te laten aansluiten bij uw behoeften en wensen.

Daarbij hebben we uw hulp nodig. Als mantelzorger kunt u het beste vertellen tegen welke problemen u aanloopt, of de zorg voor uw naaste met dementie voldoet en wat beter zou kunnen. Bent u mantelzorger en wilt u meehelpen? Vul dan de online vragenlijst in via www.alzheimer-nederland.nl/dmm of vraag een schriftelijk exemplaar aan bij Wendy Werkman, w.werkman@alzheimer-nederland.nl of 033-3032546.

Mantelzorgcampagne Hoeveel helper ben jij?

Op donderdag 14 april is de mantelzorgcampagne van de gemeente Nissewaard ‘Hoeveel helper ben jij?’ officieel gestart. Tijdens een startconferentie in Hekelingen, waarbij professionals uit zorg en welzijn uitgenodigd waren, benadrukte wethouder Dirk van der Schaaf het belang van de inzet van mantelzorgers. En het belang om mantelzorgers goed te ondersteunen en waarderen bij hun waardevolle inzet.

In opdracht van de gemeente heeft MEE in samenwerking met Stichting Welzijn Ouderen (SWO) een voorlichtingscampagne ontwikkeld waarbij het tijdig vinden van mantelzorgers centraal staat. Dit om overbelasting van de mantelzorgers te voorkomen. Uit de beleidsnotitie ‘Waardering en ondersteuning voor mantelzorgers in de Nissewaard’ blijkt dat tussen de 2300 en 2950 inwoners van Nissewaard tamelijk tot zwaar belast is met mantelzorgtaken.

Bewustwording
De campagne is breed. Alle (sport)verenigingen, kerken, moskeeën, buurthuizen, huisartsen, verzorgingshuizen en overige maatschappelijke organisaties ontvangen een informatiepakket van de gemeente. Het doel is dat mensen zich bewust worden van het feit ze mantelzorger zijn en tijdig ondersteuning vragen. Daarnaast richt de campagne zich nadrukkelijk ook op de inwoners. Vier mantelzorgers uit de gemeente hebben meegewerkt aan de campagne.

Paar klikken
In een paar klikken krijg je je belastbaarheid als mantelzorger in beeld. Kijk op www.hoeveelhelperbenjij.nl. Deze website bevat, naast meer informatie over de campagne, ook een korte mantelzorgtest. De verhalen en korte filmpjes van de mantelzorgers uit Nissewaard die mee hebben gewerkt aan de campagne staan ook op deze website.

flyer24