Categorie archief: Nieuws ZHE

Mantelzorgcampagne Hoeksche Waard

Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een familielid, vriend of kennis met een ziekte of een beperking. Dit doen ze vanuit de persoonlijke relatie. Het grootste gedeelte van de zorg en ondersteuning in Nederland wordt door mantelzorgers geleverd. Het is dan ook niet meer weg te denken uit de samenleving. Het mantelzorgen geeft vaak voldoening, maar het kan ook zwaar zijn. Om mantelzorg extra onder de aandacht te brengen is de Hoeksche Waard een campagne gestart. Kijk voor alle informatie op http://www.samenmeerhoekschewaard.nl

Cursus ‘De Zorg de Baas’ in Brielle

Op 3 oktober start in Brielle de cursus ‘De Zorg de Baas’ voor mensen die zorgen voor een naaste. Deze cursus wordt georganiseerd door MEE Zuid-Hollandse Eilanden en Kwadraad. De cursus is voor mantelzorgers die zorgen voor iemand (een partner, familielid, kind, vriend of vriendin) met bijvoorbeeld een lichamelijke beperking, verstandelijke beperking, hersenletsel, dementie of psychische problemen.

Deze cursus bestaat uit zes bijeenkomsten en één terugkombijeenkomst. De cursus vindt plaats in Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta in Brielle.

Voorkom overbelasting
Zorgen voor een ander kan voldoening geven, maar vraagt ook veel tijd en energie. De kans om overbelast te raken is groot. De aandacht en hulpverlening richten zich meestal op de persoon die zorg nodig heeft. In deze cursus staat de mantelzorger centraal en krijgt handvatten aangereikt om meer grip te krijgen op de eigen situatie. Tijdens de cursus is er onder andere aandacht voor het evenwicht tussen draagkracht en draaglast en de rol van het netwerk. (H)erkenning van en over uw situatie met anderen praten kan het gevoel van steun vergroten. De cursus vindt plaats op dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur op: 3,17 en 31 oktober, 7,14 en 21 november. De terugkombijeenkomst is op 12 december 2017.

Informatie en aanmelden
De kosten van de cursus bedragen eenmalig € 10,00 voor het schriftelijk materiaal. Wanneer u vragen heeft of u wilt zich aanmelden, dan kunt u contact opnemen met MEE  via T 0181  33 35 07 of per e-mail servicebureau@meezhe.nl Aanmelden voor de cursus kan tot 19 september. Wilt u deelnemen aan een cursus, maar kunt u bovengenoemde data niet, dan kunnen we in onderling overleg bespreken welke mogelijkheden er in de regio zijn.

 

Voor ik het vergeet: u kunt helpen

Bent u ook zo onder de indruk geraakt van het televisieprogramma ‘Voor ik het vergeet?’ Tijdens de uitzendingen volgde Angela Groothuizen een aantal mensen met verschillende vormen van dementie. Zichtbaar was dat de mensen met dementie te kampen hadden met onmacht en verdriet om langzaam de grip op hun leven kwijt te raken. Ook u kunt helpen. Alzheimer Nederland biedt gratis workshops aan op Voorne Putten.

Er zijn meerdere mogelijkheden om ondersteuning aan te bieden. Aan mensen met dementie en hun mantelzorgers in de thuissituatie, maar ook aan mensen die opgenomen zijn. Heeft u nog geen ervaring hiermee? U kunt gratis gebruik maken van de workshops die Alzheimer Nederland op Voorne Putten aanbiedt. De eerstvolgende workshops zijn op 28 september in Spijkenisse en op 10 oktober in Oostvoorne.

Informatie en aanmelden
Wilt u meer weten over de workshops of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact op met Miranda Loijens, consulent MEE Mantelzorg Zuid-Hollandse Eilanden, via T 0181 333507 of E servicebureau@meezhe.nl.

 

 

 

 

 

Mantelzorgers uit de Hoeksche Waard gezocht! Kun jij ons helpen?

Mantelzorgers uit de Hoeksche Waard gezocht! Kun jij ons helpen?

MEE Zuid-Hollandse Eilanden ontwikkelt in opdracht van de vijf gemeenten een bewustwordingscampagne rondom het begrip ‘mantelzorg’. Voor deze campagne zijn we op zoek naar ‘gezichten’ van mantelzorgers uit de Hoeksche Waard. Ben jij mantelzorger en wil je meewerken? Of ken je een mantelzorger die mee wil doen, laat het ons weten.

Wat houdt de bewustwordingscampagne in?

Vanuit MEE wordt een bewustwordingscampagne Mantelzorg opgezet. Het doel daarvan is om een breed publiek bekendheid en informatie te geven over mantelzorg en hoe het voor de mantelzorger is om intensief te zorgen voor een ander.

Mantelzorgers nodig voor de campagne

Wij zijn op zoek naar diverse mantelzorgers (jonge, oudere, werkende, allochtone mantelzorgers). Zij worden het gezicht van de campagne, door hun verhaal te delen met anderen. Wat ze delen, bepalen ze zelf. Wel is het belangrijk dat de mantelzorger bewust is van het feit dat hij/zij gefilmd en gefotografeerd wordt en dat die beelden breed verspreid worden in de regio. Bij de film wordt gebruikt gemaakt van een voice-over. Dit betekent dat iemand anders de tekst inspreekt. Deze tekst wordt vooraf met de mantelzorger afgestemd.

Hoe verder?

Wil jij een bijdrage leveren of ken je een mantelzorger die een bijdrage wilt leveren? Dan horen we dat graag. Je kunt contact opnemen met Diana Henneken via Diana.Henneken@meedrechtsteden.nl of 06-51 11 41 94. Voor vragen kun je ook bij haar terecht.

 

8 mei in Oostvoorne; Koffie tussen de boeken

Op maandag 8 mei 2017 is er weer ‘Koffie tussen de boeken’ in de bibliotheek van Oostvoorne, Burg. Letteweg 30. Dit is een maandelijks ontmoetingsmoment van 13.00 tot 14.30 uur. De bibliotheek faciliteert de locatie, MEE doet de coördinatie. Bezoekers krijgen de eerste consumptie aangeboden door de gemeente Westvoorne.

Voor wie is ‘Koffie tussen de boeken’? U, als u even contact wilt met anderen, die ook een geliefde missen. U, als u niet alleen koffie wilt drinken, maar gezellig aan de koffietafel wilt aanschuiven. U, als u even wilt genieten van een bakkie en een praatje. U, als u best een luisterend oor wilt zijn.

Tijdens deze bijeenkomst zal er aandacht zijn voor manieren van vrijetijdsinvulling. Zo kan een invulling het inkleuren van mandala platen zijn. We zullen hiermee aan de slag gaan. Tijdens het inkleuren is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over uw eigen vrijetijdsinvulling (u bent niets verplicht).

Aanmelden is niet noodzakelijk. Het koffiemoment biedt onder andere de mogelijkheid om een vraag neer te leggen voor (een) gezelschapsmaatje(s) om samen een activiteit mee te ondernemen.

Wilt u meer weten over ‘Koffie tussen de boeken’? Neem contact op met Ellen van Vliet of Miranda Loijens, consulenten mantelzorg bij MEE Zuid-Hollandse Eilanden via T 0181 33 35 07 of E servicebureau@meezhe.nl.

8 mei in Brielle; Koffie tussen de boeken

Op maandag 8 mei 2017 is er weer ‘Koffie tussen de boeken’ in de bibliotheek van Brielle, Rozemarijnstraat 46. Dit is een maandelijks ontmoetingsmoment van 13.00 tot 14.30 uur. De bibliotheek faciliteert de locatie, MEE doet de coördinatie. Bezoekers krijgen de eerste consumptie aangeboden door de gemeente Brielle.

Voor wie is ‘Koffie tussen de boeken’? U, als u even contact wilt met anderen, die ook een geliefde missen. U, als u niet alleen koffie wilt drinken, maar gezellig aan de koffietafel wilt aanschuiven. U, als u even wilt genieten van een bakkie en een praatje. U, als u best een luisterend oor wilt zijn.

Tijdens deze bijeenkomst zal er aandacht zijn voor manieren van vrijetijdsinvulling. Zo kan een invulling het inkleuren van mandala platen zijn. We zullen hiermee aan de slag gaan. Tijdens het inkleuren is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over uw eigen vrijetijdsinvulling (u bent niets verplicht).

Aanmelden is niet noodzakelijk. Het koffiemoment biedt onder andere de mogelijkheid om een vraag neer te leggen voor (een) gezelschapsmaatje(s) om samen een activiteit mee te ondernemen.

Wilt u meer weten over ‘Koffie tussen de boeken’? Neem contact op met Sonja Staring of Anke van Heusden, consulenten mantelzorg bij MEE Zuid-Hollandse Eilanden via T 0181 33 35 07 of E servicebureau@meezhe.nl.

Terugblik Dag van de Mantelzorg Hoeksche Waard

Veel mantelzorgers uit de Hoeksche Waard kwamen dit jaar af op de viering van de dag van de mantelzorg.

Zoals gebruikelijk is dit elke jaar in een andere gemeente. Gemeente Korendijk was weer aan de beurt en als locatie werd ‘de Eendrachtshoeve’ in Zuid-Beijerland gekozen. Dat kwam goed uit want er werd ook een voorstelling opgevoerd door Theaterbureau Klinker. Daarnaast waren er lekkere petit fours bij de koffie en werd er na afloop nog nageborreld met heerlijke hapjes.

Mantelzorgwaardering
Namens alle gemeenten in de Hoeksche Waard werden de eerste blijk van waarderingen uitgereikt door wethouder Paul Boogaard van gemeente Korendijk. Uit elke gemeente was een mantelzorger uitgekozen om deze in ontvangst te nemen. De overige waarderingen worden nog vóór kerst bij de mantelzorgers thuisbezorgd. Heeft u de waardering nog niet aangevraagd? Het kan nog tot 31 december a.s. Kijk op de website van uw gemeente of op www.samenmeerhoekschewaard.nl

U kunt ook bellen met MEE voor meer informatie of om een formulier aan te vragen via  T  0181 33 35 07.

dscn0123

 

Jonge mantelzorgers genieten van een uitstapje

Zaterdag 8 oktober was het zo ver. Er werd een leuke middag georganiseerd bij “de Koningshoeve” in Klaaswaal. Niet zomaar voor iedereen, maar speciaal voor jonge mantelzorgers. Deze dag werd georganiseerd door de Overbrugging en MEE Zuid-Hollandse Eilanden.

Je bent een jonge mantelzorger, omdat in het gezin waar je woont een ouder,  broer of zus  extra aandacht vraagt door hun beperking. Hierdoor krijg je zelf soms minder aandacht of wordt er van jou verwacht dat je extra taken in huis oppakt. Kortom, je groeit nét wat anders op dan in een gewoon gezin. MEE en de Overbrugging hadden deze dag georganiseerd om de jongelui eens in het zonnetje te zetten voor alle dingen die ze thuis doen. De groep bestond uit jongeren van 9 t/m 13 jaar.

In het maisdoolhof van “de Koningshoeve” werd fanatiek de speurtocht gedaan. De maiskolven onderweg waren ook boeiend speelmateriaal. Natuurlijk werd er lekker gesnoept, er werd een quiz gespeeld en tijdens het eten werd er openlijk gesproken over hoe het voor hen als gezinslid is om bijvoorbeeld met je broer/zus op vakantie te gaan. Tips werden uitgewisseld wat zo’n gezinslid tijdens een vakantie het beste kan doen. “Joh”, zei  iemand; “Je moet gewoon wat meer geduld hebben”.

Opvallend was de steun van opa’s, oma’s en leerkrachten die kinderen ervaren als zij het moeilijk hebben. In 2017 komt deze dag terug maar dan starten we eerst voor de iets oudere jonge mantelzorgers. Ook deze doelgroep heeft een extra steuntje in de rug nodig.

Kent u ook jonge mantelzorgers uit de Hoeksche Waard? Zij krijgen van ons een uitnodiging als zij zich laten inschrijven bij het servicebureau van MEE, T 0181 333507 of via servicebureau@meezhe.nl

dscn0090