Jonge mantelzorgers

Is er bij jou thuis iemand al lang ziek, gehandicapt, verslaafd of in de war? Bijvoorbeeld je zus is ziek, je broer heeft kanker, je moeder is vaak somber of je broertje kan nooit rustig zijn. Dan ben jij een jonge mantelzorger.

Dat is niet raar, maar soms wel zwaar. Omdat je je zorgen maakt over jouw familielid bijvoorbeeld. Of omdat je meehelpt om de boel thuis draaiende te houden door de was te doen of de boodschappen, te koken, of op te passen op een broertje of zusje. Misschien zorg je wel voor je zieke familielid. Je geeft hem of haar bijvoorbeeld medicijnen of helpt bij het eten. Het is heel goed dat je elkaar helpt, maar soms zorgt dit ervoor dat je je alleen voelt, je schaamt, je schuldig voelt of dat je niet kunt slapen.

TS-Jomazo folderColinda

Wat helpt?
Het helpt om met iemand te praten. Met je leraar of mentor bijvoorbeeld. Die wil het graag weten als er bij jou thuis aan de hand is.

Geef thuis aan wanneer de zorg je even teveel is. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden. Blijf leuke dingen doen (sporten, uitgaan, clubs, hobby’s) en houd contact met je vrienden.

Tenslotte: misschien biedt een gesprek met een consulent van MEE je steun. Neem gerust contact.

Cursussen Speciaal voor mij en Just 4 me!
Heb jij een broer(tje) of zus(je) met een beperking?
Dan is de cursus Speciaal voor mij (8-12 jaar) of Just 4 me! (12-16 jaar) iets voor jou.

just4meenspeciaalvoorjou-1

Ben jij of ken jij een jonge mantelzorger?
Op de website van Mezzo staat een test.