Daar zorg ik voor

 

Maar liefst één op de vijf mensen zorgt voor iemand die ze lief is. Van enkele uren per week tot elke dag. Een deel van hen noemt zichzelf mantelzorger. Een ander deel noemt zichzelf liever geen mantelzorger, maar gewoon moeder, vader, kind, broer, zus of partner van iemand die extra zorg nodig heeft.

Hoe mensen die zorgen voor een ander zichzelf ook noemen; iedereen heeft eigen redenen en motivaties om te zorgen.
Sommigen zorgen alleen, sommigen zorgen samen, sommigen hebben hulp nodig, sommigen vinden het moeilijk en trekken aan de bel.
Ofwel, elke mantelzorger heeft en beleeft een andere zorgsituatie.
Mantelzorgers hebben gemeen dat zij onmisbaar zijn voor een ander en dat zij waardering verdienen voor alles wat zij doen.
Maar iedere mantelzorger is authentiek en heeft een eigen verhaal als zij vertellen: “Daar zorg ik voor”.

De komende tijd mogen we een kijkje nemen in het leven van verschillende mantelzorgers uit Dordrecht.

MEE Mantelzorg

Herkent u uw eigen situatie, heeft u vragen over uw eigen situatie, of zou u in contact willen komen met andere mantelzorgers?
Neemt gerust contact op met MEE Mantelzorg. De consulenten van MEE Mantelzorg  weten dat zorgen soms vragen met zich meebrengt.
Met hun jarenlange ervaring en kennis kunnen ze met u meedenken, bieden zij een luisterend oor of geven advies over voorzieningen voor mantelzorgers.
Neem gerust contact op via 078 20 53 2020 of via info@meemantelzorg.nl.

Maak kennis met Joshua en Peter

Bewondering

In de campagne “Daar zorg ik voor” ziet u het verhaal van Joshua, 11 jaar. Zijn vader Peter kreeg een hersenbloeding en plotseling moest hij alles opnieuw leren; praten, tandpoetsen, bestek vasthouden. Peter blijft het grote voorbeeld van Joshua, door veel geduld, oefenen en doorzetten zijn er een hoop functies teruggekomen en kunnen zij weer samen voetballen. Wilt u zien hoe dit voor Joshua is?  Bekijk dan de filmpjes en Joshua vertelt het u zelf!

De schrik

Josua vertelt wanneer hij ‘jonge mantelzorger’ werd:

“Mijn vader heeft 1,5 jaar geleden een herseninfarct gehad. Dat vind ik best wel moeilijk. Mijn moeder stond beneden te wachten en vertelde het. En toen werd ik verdrietig. En toen zagen we papa. Weet je hoeveel procent van mijn leeftijdsgenoten ook iemand in de familie heeft die hulp nodig heeft? Kijk naar deze film voor het antwoord.”

De verbinding

Josua ’s vader heeft beperkingen door het infarct. Natuurlijk is dit lastig voor Josua, zijn vader en de rest van het gezin. Maar de vele mooie gezinsmomenten maken veel goed. Josua’s vader heeft Josua mede gemaakt tot de fantastische voetballer die hij nu is. En het feit dat Josua’s vader een herseninfarct heeft gehad, brengt voor Josua zelfs voordelen met zich mee; zijn vader kan altijd bij de voetbal komen kijken!

Bewondering

Josua vertelt wanneer hij ‘jonge mantelzorger’ werd:

“Mijn vader heeft 1,5 jaar geleden een herseninfarct gehad. Dat vind ik best wel moeilijk. Mijn moeder stond beneden te wachten en vertelde het. En toen werd ik verdrietig. En toen zagen we papa. Weet je hoeveel procent van mijn leeftijdsgenoten ook iemand in de familie heeft die hulp nodig heeft? Kijk naar deze film voor het antwoord.”

Maak kennis met Gerhard, Janny en hun dochter Annemarie

Gerhard is 81 jaar en werd van de ene op de andere dag mantelzorger van zijn vrouw Janny. Zij kreeg 1,5 jaar geleden een hersenbloeding. Hierdoor gaan dingen niet meer zoals vroeger en heeft zij hulp nodig bij alledaagse dingen. Janny heeft ook last van beginnende dementie. Gerhard is haar rechterhand en samen maken ze er het beste van. Wilt u ook zien hoe zij dat doen? Bekijk dan deze film.

Maak kennis met Esther, Robert, Luuk en Noud….

Esther is inmiddels al 9 jaar de trotse moeder van Luuk. Luuk heeft als kind veel ziekenhuisopnames gehad en is door zijn hersenbeschadiging volledig van een rolstoel afhankelijk. Esther en Robert helpen hem bij bijna alles. Toch genieten zij volop van alles wat wel kan. En dat is bijvoorbeeld racerunnen op de atletiekbaan van Fortius. Daar is Luuk elke woensdag en zaterdag te vinden.

‘Daar zorg ik voor’ is een campagne over de kracht van mantelzorgers.  In deze introductiefilm over het gezin van Esther, Robert, Luuk en Noud ziet u de kracht in hun gezin! Een sterk gezin, maar ook zij ervaren af en toe uitdagingen in de zorg voor Luuk.

Hoe kijkt Esther naar het zorgen voor haar zoon Luuk? Is dat eigenlijk wel mantelzorg? En hoe nemen zij en haar man Robert af en toe ook even tijd voor zichzelf? Hoe is het voor zijn broertje Noud om op te groeien in een gezin waarin je oudere broer veel zorg nodig heeft? Deze introductiefilm neemt u, evenals in de volgende filmpjes even mee, in het dagelijkse leven van de gezinsleden.

Mantelzorg en vervangende zorg

Heeft u het als vader of moeder van een zorg intensieve zoon of dochter ook zo enorm druk? Of vraagt de zorg voor uw man, vrouw, vader of moeder veel van u? Weet dan dat er vervangende mantelzorg beschikbaar is. Zoals Esther het zegt:

Ik ben blij dat ik af en toe de zorg voor onze zoon Luuk aan iemand anders kan overdragen. Dat geeft mij, mijn man Robert en Luuk’s jongere broer Noud, even lucht. En dat hebben we nodig om door te kunnen gaan. We zijn blij met de hulp en adviezen die medewerkers van MEE mantelzorg ons daarin hebben gegeven. We raden ook andere mantelzorgers aan gebruik te maken van de mogelijkheden voor vervangende zorg. Dan heb je even je handen vrij, en dat is heel fijn!”

Mantelzorg en werk

De combinatie van mantelzorg en werk kan een pittige combinatie zijn. Hier weten de ouders van Luuk en Noud alles van. Toch lukt het hen om de balans tussen werk en ’thuis’ te behouden. Hoe? Dat ziet u in dit filmpje over Mantelzorg en Werk!

MEE Mantelzorg ondersteunt mantelzorgers die het lastig vinden mantelzorg te combineren met werk/studie. Waar hebben werknemers recht op, waar moet je al werknemer op letten? Maar ook gaan consulenten in gesprek met bedrijven en organisaties over een goed mantelzorgbeleid voor werknemers. Aangezien één op de vijf mensen mantelzorger is, zijn er namelijk op elke welkvloer wel één of meer mensen te vinden die werk en zorg combineren. Als er in het personeelsbeleid van een organisatie oog is voor mantelzorgers, is de kans op overbelasting of zelfs uitval van medewerkers kleiner. Dit draagt bij aan de gezondheid van zowel een organisatie als van de werknemer!

Maak kennis met Randy, Ingrid en Fabiola

Ingrid zorgt voor haar zoon Randy.
Ook Randy’s zus doet veel voor Randy.
Het is niet altijd even makkelijk om te zorgen voor Randy.
Ingrid: “Af en toe toe is het zwaar. Randy heeft ontzettend veel liefde te geven. Dit maakt de zorg soms iets makkelijker”.
Maak in dit introductiefilmpje alvast kennis met dit bijzondere gezin!

De verrassing

‘Daar zorg ik voor’ is een campagne over de kracht van mantelzorgers.  Kijk hier naar de volledige video over de kracht van mantelzorg in het gezin van Randy, Ingrid en Fabiola. Randy is 26 jaar en heeft Down syndroom. Zijn moeder Ingrid zorgt voor hem, elke dag opnieuw. Van tanden poetsen tot schoenen aantrekken. Een broodje smeren en samen naar de markt om snoepjes te kopen. Hoe ervaart Ingrid dit? En hoe is het voor zijn zus Fabiola?  Zie het in dit filmpje, waarin Ingrid ook nog eens een verrassing krijgt. Volg de komende weken het prachtige gezin van Ingrid, Randy en Fabiola verder op deze website.