Brielle tegen eenzaamheid

U bevindt zich hier://Brielle tegen eenzaamheid

Brielle tegen eenzaamheid!

Gemeente Brielle sluit zich aan bij de campagne van gemeente Hellevoetsluis ‘Fijn je te zien’ tegen eenzaamheid. Iedereen kan een bijdrage leveren! Hoe? Dat leest u hier.

Fijn je te zien!

De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Daarom heeft de gemeente een actieplan opgesteld. Brielle start de komende maanden een campagne over eenzaamheid. Hierin geven we informatie over het herkennen van eenzaamheid en wat er in de gemeente Brielle allemaal te doen is aan activiteiten om andere mensen te ontmoeten. Aan het eind van het jaar wordt er ook een website gelanceerd waar u alle informatie kunt vinden over de activiteiten in Brielle, voor het vinden van vrijwilligerswerk en waar u uw vragen kunt stellen. Hiermee zetten we het probleem op de kaart en proberen we een samenleving te creëren waarin inwoners naar elkaar omkijken.

Als u wilt helpen…

Eenzaamheid bestrijden doen we samen en vraagt inzet van alle inwoners. Naast de hulp van professionele hulpverleners kunnen mensen die vaak eenzaam zijn ook een steuntje in de rug gebruiken van familie, vrienden of buren.

Aan de slag als vrijwilliger
Helpt u mee om de eenzaamheid in Brielle te verkleinen? Iets voor elkaar doen hoeft niet altijd via een organisatie te verlopen. Wilt u dat liever wel? Dan kunt u zich aanmelden als vrijwilliger. Voor het vinden van vrijwilligerswerk en meer informatie kunt u terecht op de website van Centrum Vrijwilligerswerk Brielle.

Hoe kun je een bijdrage leveren aan de bestrijding van de eenzaamheid? Hieronder een aantal tips:

  • Like en deel de Facebookpagina ‘Fijn je te zien.’ en blijf op de hoogte van alle activiteiten en updates rondom de campagne tegen eenzaamheid.
  • Groet uw buurman/buurvrouw, zwaai als u hem of haar ziet en maak af en toe een praatje.
  • Bied aan om samen met iemand boodschappen te doen, naar de markt te gaan, of even te winkelen.
  • Vraag of je kunt helpen bij een klusje in huis (bijvoorbeeld een lamp vervangen) en maak hierbij een praatje.

Als u eenzaam bent…

Eenzaam zijn is niet hetzelfde als alleen zijn. Met eenzaamheid bedoelen we een situatie waarin iemand het gevoel heeft weinig sociale contacten met andere mensen te hebben. Of er zijn weliswaar contacten, maar die hebben weinig tot geen betekenis. Iemand is eenzaam als het aantal contacten minder is dan die persoon wenst, of als de kwaliteit van die contacten achterblijft bij de wens.

Bent u eenzaam en wilt u daar wat aan doen, maar u weet niet wat? Hieronder staan een aantal tips die u een handje kunnen helpen:

  • Durf hulp te vragen. Mensen doen vaak graag iets voor een ander, zeker als het niet te groot is.
  • Ga vrijwilligerswerk doen, u voelt zich dan nuttig en u heeft het gevoel weer ergens bij te horen. Voor het vinden van vrijwilligerswerk en meer informatie kunt u terecht op de website van Centrum Vrijwilligerswerk Brielle.
  • Zoek een maatje. Zou u wel eens een bezoekje willen ontvangen, samen fietsen, wandelen of koffie drinken? Via de website van Centrum Vrijwilligerswerk Brielle kunt u zich aanmelden als maatje, maar ook wanneer u voor uzelf of iemand anders een maatje zoekt.
  • Neem contact op met een telefonische hulplijn, bijvoorbeeld Sensoor, telefoon 0900-0767 (5 cent per minuut). U kunt uw hart luchten en u vindt een luisterend oor.

Ga voor meer tips naar www.eenzaam.nl.

2018-04-19T12:16:32+00:0023 februari, 2018|