Mantelzorgwaardering 2024: veel gestelde vragen

 

De mantelzorgwaardering 2024

is de Dordtpas voor mantelzorgers (ter waarde van 50 euro) met daarop 75 euro mantelzorgtegoed. U kunt de waardering voor 2024 nu aanvragen. Als uw aanvraagformulier bij ons is aangekomen, ontvangt u binnen 2 weken een brief thuis over uw Dordtpas. In de brief staat een persoonlijke vouchercode om uw Dordtpas zelf te verlengen of aan te vragen.  

Meer weten? Bekijk onderstaande lijst met veelgestelde vragen!

Wanneer mag ik een mantelzorgwaardering aanvragen?

• Als u 18 jaar of ouder bent.
• Langdurig (langer dan drie maanden en/of meer dan acht uur per week) en onbetaald zorgt voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit uw omgeving.
• De zorgvrager (degene die de mantelzorg ontvangt) woonachtig is in Dordrecht.

Wanneer mag ik géén mantelzorgwaardering aanvragen?
 • U ondersteunt uw ouder wordende vader of moeder. U gaat vaker bij uw ouders langs voor hand en span diensten bijvoorbeeld helpen met post, boodschappen en ondersteunen in huishouden. (Er is geen sprake van een ziekte, handicap of beperking).
 • U helpt iemand die analfabeet is met de post en administratie.
 • U tolkt voor iemand die de Nederlandse taal niet goed beheerst.
 • U bezoekt als vrijwilliger iemand die hulp en ondersteuning nodig heeft.
 • U gaat op bezoek bij iemand die alleen is, weinig vrienden of familie heeft.
 • U gaat vaker bij iemand op bezoek, omdat hij/zij pas weduwe is geworden.
 • U zorgt voor iemand die niet in Dordrecht woont.

 

Twijfelt u of u de waardering wel of niet kunt aanvragen? Neem gerust contact op met een Consulent Mantelzorg via T 078 206 32 02

Hoe vraag ik de waardering aan?
 • Vul het aanvraagformulier Mantelzorg Waardering 2024 – De Dordtpas volledig in. Onderteken dit samen met uw zorgvrager. Stuur het ondertekende formulier voor 31 oktober 2024 naar MEE Mantelzorg:
 • Per mail (foto of scan) naar waarderingdordrecht2024@meemantelzorg.nl  Let op de grootte van het bestand. Dat mag maximaal 10 MB zijn. Is het bestand groter, dan krijgt u de mail retour. 
 • Per post naar: MEE Mantelzorg, Antwoordnummer 3214, 3300 VB, DORDRECHT (postzegel niet nodig).
 • Of lever het formulier persoonlijk in bij MEE Mantelzorg, Johan de Wittstraat 40A, 3311 KJ, DORDRECHT.

Let op: Onvolledige ingevulde formulieren en formulieren zonder handtekeningen worden niet in behandeling genomen.

Waarom moet ik elk jaar opnieuw een formulier invullen?

Elke mantelzorgsituatie is uniek. Soms gaat men meer zorgen of andere taken erbij nemen. Het kan ook zijn dat er meer mantelzorgers bij komen en u minder gaat doen, omdat de zorg beter verdeeld is met andere familieleden. Sommige zorgvragers gaan achteruit en anderen vooruit. Omdat elke situatie uniek is en kan veranderen, vragen wij u elk jaar opnieuw een formulier in te vullen. 

Is het invullen van mijn emailadres noodzakelijk?

MEE Mantelzorg verzendt graag zoveel mogelijk digitaal. Vult u geen emailadres in, dan blijft u de informatie per post ontvangen.

Ik krijg de mail met de waardering retour. Wat nu?

Hoogstwaarschijnlijk zijn de bestanden die u verstuurt groter dan 10 MB. Dan kan de mail niet afgeleverd worden en krijgt u hem retour. U kunt de bestanden apart versturen per mail, verkleinen of het aanvraagformulier per post naar ons versturen of persoonlijk langsbrengen.

Krijg ik nog een bevestigingsbrief?

U ontvangt geen bevestiging van uw aanvraag. U kunt er vanuit gaan dat uw aanvraag goed ontvangen is en verwerkt wordt. Mocht u niet in aanmerking komen voor de waardering, dan wordt u hierover gebeld en zal de consulent dit toelichten.

Wanneer ontvang ik de mantelzorgwaardering 2024: de Dordtpas?

Als uw aanvraag bij ons aangekomen is, dan ontvangt u binnen 2 weken een brief van ons thuis over uw Dordtpas. Hierin staat een persoonlijke vouchercode. Met deze code kunt u uw Dordtpas zelf (gratis) aanvragen of verlengen op www.dordtpas.nl. Uw nieuwe tegoed staat er na 5 werkdagen automatisch op.

Wat gebeurt er als mijn aanvraagformulier te laat bij MEE Mantelzorg aankomt?

De mantelzorgwaardering 2024 kunt u aanvragen tussen 1 september 2023 en 31 oktober 2024. Daarna kunt u helaas geen waardering voor 2023 meer aanvragen.

Een brief van de Gemeente Dordrecht en/of van MEE Mantelzorg? Hoe zit dat?

De waardering wordt u uitgereikt door MEE Mantelzorg, namens de gemeente Dordrecht. Wij werken hiervoor samen. MEE Mantelzorg schrijft haar bestand met mantelzorgers aan, om hen te attenderen op de mantelzorgwaardering. De brief over de waardering is geschreven door de wethouder en heeft het logo van Gemeente Dordrecht.

Het aanvraagformulier van de waardering levert u bij MEE Mantelzorg in, wij verzorgen de verwerking van de aanvragen.

Wat is de Dordtpas?

De Dordtpas is een kortingspas. Met de pas kunt u gratis of met korting meedoen aan het brede aanbod van culturele, recreatieve en sportieve voorzieningen in Dordrecht en omstreken. Bijvoorbeeld: u kunt gratis naar de film (Kinepolis en De Witt), het zwembad, de schaatsbaan en verschillende musea. Daarnaast kunt u een gratis pizza of poffertjes eten, mee met de waterbus, Dordtevaer of een stadswandeling maken. Ook zijn er hoge kortingen bij restaurants en Diergaarde Blijdorp (voor 5 euro). Op de website www.dordtpas.nl vindt u het complete overzicht.

Hoe werkt de Dordtpas voor mantelzorgers?

Mantelzorgers ontvangen de Dordtpas (ter waarde van 50 euro) gratis met automatisch 75 euro mantelzorgtegoed. Mantelzorgers hebben een speciale pas door dit tegoed én de mogelijkheid voor mantelzorg parkeren (meer informatie hierover vindt u hieronder en op deze website bij Mantelzorg Parkeerregelingen). De Dordtpas ziet er hetzelfde uit als de Dordtpas die iedereen kan kopen, maar deze pas heeft andere mogelijkheden en voordelen voor mantelzorgers, die extra op de pas toegevoegd zijn. Ook worden er speciale activiteiten exclusief voor mantelzorgers georganiseerd, u wordt hier door de Dordtpas per mail over geïnformeerd. Meld u daarvoor aan bij Dordtpas-nieuwsbrief.

Hoe vraag ik mijn Dordtpas aan?

U vult eerst het aanvraagformulier mantelzorgwaardering in en dan ontvangt u een brief van ons. Hiermee kunt u de Dordtpas aanvragen.

Als u al een Dordtpas heeft van de mantelzorgwaardering 2023:

Als u in 2023 al een Dordtpas had, kunt u deze ook in 2024 gebruiken. Ga naar www.dordtpas.nl en kies rechtsboven in het scherm voor ‘Mijn Dordtpas’. Uw gegevens worden getoond en er wordt gevraagd naar uw vouchercode. U vult uw code in waardoor uw Dordtpas gratis is. Uw persoonlijke vouchercode staat in de brief over de mantelzorgwaardering, die wij u per post verstuurd hebben. U drukt op de knop: “Verlengen”. Uw Dordtpas is verlengd tot 31 december 2024. U krijgt dus geen nieuwe Dordtpas thuisgestuurd. Uw huidige pas is weer voor een jaar geldig. Het nieuwe tegoed is na 5 werkdagen zichtbaar en kunt u besteden tussen 1 januari – 31 december 2024.

Kunt u niet op internet? Vraag de Dordtpas dan telefonisch aan via T 14 078. Of maak een afspraak om persoonlijk langs te gaan op het Stadskantoor (Spuiboulevard 300) en vraag uw gratis Dordtpas bij de balie in de Stadswinkel aan.
U ziet HIER  hoe u stap voor stap uw Dordtpas voor mantelzorgers kunt verlengen.

Als u nog geen Dordtpas heeft:

Ga naar www.dordtpas.nl en kies rechtsboven in het scherm voor “Dordtpas bestellen”. In het aanvraagproces kunt u de vouchercode invullen waardoor uw Dordtpas gratis is. Uw persoonlijke vouchercode staat in de brief over de mantelzorgwaardering, die wij u per post verstuurd hebben. Na het digitaal aanvragen krijgt u De Dordtpas binnen een week thuisgestuurd.

Kunt u niet op internet? Vraag de Dordtpas dan telefonisch aan via T 14 078. Of maak een afspraak om persoonlijk langs te gaan op het Stadskantoor (Spuiboulevard 300) en vraag uw gratis Dordtpas bij de balie in de Stadswinkel aan.

U ziet HIER hoe u stap voor stap de Dordtpas voor mantelzorgers kunt bestellen.

Ik heb een oude Dordtpas uit 2020, 2021 of 2022

U kunt de Dordtpas uit 2020, 2021 of 2022 niet verlengen naar 2024. Dan vraagt u een nieuwe pas aan en gaat u naar “Dordtpas bestellen” op www.dordtpas.nl

Alleen een Dordtpas van het afgelopen jaar: 2023 kan verlengd worden.

Ik ben mijn brief met de persoonlijke vouchercode kwijt. Wat moet ik doen?

De brief die u eenmalig toegestuurd heeft gekregen, bevat uw unieke persoonlijke vouchercode. Alleen daarmee kunt u de pas zelf gratis aanvragen of verlengen. Bent u de brief kwijt, dan kunt u contact opnemen met MEE Mantelzorg via T 078 206 32 02 of E info@meemantelzorg.nl

Hoe zit het met het Mantelzorgtegoed?

Op de Dordtpas voor mantelzorgers staat 75 euro tegoed. Het kan 5 werkdagen duren voordat dit zichtbaar is in uw Dordtpasomgeving. Het tegoed is een kalender jaar geldig: van 1 januari tot en met 31 december. Het tegoed kunt u besteden bij meer dan 250 Dordtse ondernemers. Op www.dordtpas.nl/alles-voor-mantelzorgers vindt u het overzicht van de deelnemende partners en kunt u precies zien waarvoor u het tegoed kan gebruiken. Uw tegoed vervalt op 1 januari van een nieuw kalenderjaar; zorg er dus voor dat u dit voor die tijd besteed heeft. U kunt het tegoed niet meenemen.

Ik wil een Dordtpas voor mijn kind (kindpas) bijbestellen. Hoe gaat dat?

Als u een Dordtpas voor mantelzorgers heeft, kunt u er een kindpas bij bestellen. Ga naar www.dordtpas.nl – Dordtpas bestellen. Kies voor een kindpas en “inloggen met DigiD”. De gegevens van u en uw kind(eren) worden dan automatisch ingevuld.

Bent u niet digitaalvaardig of heeft u geen toegang tot een computer? Dan kunt u uw Dordtpas(sen) en kindpas ook aanvragen via de stadswinkel. Maak daarvoor een afspraak via T 14 078. Neem uw eigen Dordtpas, uw ID en het ID bewijs van uw kind(eren) mee naar de afspraak. Een kindpas kost 12,50 euro en betaalt u bij de aanvraag.

Twee keer de Dordtpas: kan dat?

Ja, dit is mogelijk. Alle Dordtenaren kunnen de Dordtpas kopen: zij hebben géén tegoed op de pas. Sommige Dordtenaren krijgen ook een gratis pas vanwege hun financiële situatie. Heeft u twee Dordtpassen, houd dan goed in de gaten welke voor mantelzorgers is. Hierop staat uw mantelzorgtegoed en de mantelzorgparkeerregeling op het Gezondheidspark.

Gratis parkeren op het Gezondheidspark met de Dordtpas: hoe zit dit?

Met de Dordtpas voor mantelzorgers kunt u gratis parkeren op het parkeerterrein Gezondheidspark bij het Albert Schweitzerziekenhuis als u iemand naar het ziekenhuis brengt of bezoekt. U kunt per bezoek maximaal 4 uur gratis parkeren. Laat, nadat u geparkeerd heeft, uw inrijkaart van het parkeerterrein en uw Dordtpas voor mantelzorgers bij de receptie van het ziekenhuis scannen. De receptiemedewerker zet de korting op uw inrijticket. Hierna kunt u gratis uitrijden.
Parkeert u langer dan 4 uur? Dan gaat u daana nog langs de betaalautomaat en wordt de korting van uw inrijticket afgehaald. U betaalt het resterende bedrag. Dan kunt u uitrijden. Meer informatie hierover vindt u op deze website bij Mantelzorg Parkeerregelingen.

Wat houdt de tegemoetkoming parkeerkosten gereguleerd gebied in?

Vanaf 1 januari 2020 is er een parkeerregeling voor mantelzorgers, die zorgen voor iemand die woonachtig is in de binnenstad. Deze staat los van de mantelzorgwaardering en heeft niks te maken met de Dordtpas. Meer informatie hierover vindt u op deze website bij Mantelzorg Parkeerregelingen.

Waar kan ik meer lezen over de Dordtpas?

Op de website www.dordtpas.nl staat alle informatie en acties vermeld. Er is een speciale pagina voor mantelzorgers waar informatie over het tegoed staat: www.dordtpas.nl/alles-voor-mantelzorgers

U kunt zich hier aanmelden voor het ontvangen van een digitale nieuwsbrief. U vindt alle acties en aanbiedingen ook in de handige Dordtpas-app. U kunt de Dordtpas volgen via Facebook.com/dordtpas en Instagram @Dordtpas.

Ik woon niet in Dordrecht, maar ben wel mantelzorger voor iemand in Dordrecht. Kan ik de Dordtpas dan gebruiken?

Ja, dat kan. Omdat u in Dordrecht mantelzorg verleent, bent u waarschijnlijk regelmatig in de stad. U kunt gebruik maken van de lokale acties en activiteiten. De Dordtpas heeft echter ook kortingen bij regionale en landelijke dingen, bijvoorbeeld Blijdorp, Panorma Mesdag of Escher in het Paleis. Op de website www.dordtpas.nl staat alle informatie vermeld.

Wat te doen als er meerdere mantelzorgers op één adres wonen?

Woont u met meerdere mantelzorgers op één adres én voldoet u allen aan de criteria voor de mantelzorgwaardering? Dan kan elke mantelzorger de mantelzorgwaardering op zijn of haar eigen naam aanvragen. Voor meer informatie hierover, zie de vraag: Wanneer mag ik mantelzorgwaardering aanvragen?

Ik ben als mantelzorger woonachtig in Dordrecht, maar ik zorg voor iemand die niet in Dordrecht woont. Kan ik de mantelzorgwaardering aanvragen?

Nee, u kunt de mantelzorgwaardering niet aanvragen in Dordrecht. U kunt wel mantelzorgwaardering aanvragen in de woonplaats van degene voor wie u zorgt. Informeert u hiernaar in die betreffende gemeente.
Kijk op www.meemantelzorg.nl voor een overzicht van de mantelzorgwaardering binnen de verschillende gemeenten van de Drechtsteden. Vragen? Neemt u dan contact op met MEE Mantelzorg via T 078 206 32 02

De persoon voor wie ik zorg, kan zelf geen handtekening op het formulier zetten. Wat nu?

In sommige gevallen kan de zorgvrager vanwege zijn / haar ziekte of beperking zelf geen handtekening meer zetten. Bijvoorbeeld bij dementie, niet aangeboren hersenletsel of psychotische klachten. Als dit bij u het geval is: neem dan contact op met de mantelzorgconsulent via T 078 206 32 02 om te overleggen wat te doen.

De persoon voor wie ik zorgde is dit jaar overleden. Kom ik dan wel in aanmerking voor de waardering van 2024?

Als u in 2023 meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor die persoon heeft gezorgd, kunt u de waardering nog aanvragen.

Ik zorg voor iemand die in een verpleeghuis/verzorgingshuis woont. Mag ik dan de waardering aanvragen?

Wanneer u voor iemand zorgt die in een verpleeg-, of verzorgingshuis in Dordrecht woont, mag u de waardering aanvragen mits u voldoet aan de overige gestelde criteria. Zie hiervoor de vraag: Wanneer mag ik mantelzorgwaardering aanvragen?

Ik ontvang WW/een bijstandsuitkering. Word ik door de mantelzorgwaardering gekort op mijn uitkering?

Nee, u wordt niet gekort op uw uitkering.

Ik zit in de schuldsanering en wil de mantelzorgwaardering aanvragen.

U kunt als mantelzorger de mantelzorgwaardering de Dordtpas aanvragen. Het kan zijn dat u ook in aanmerking komt voor de Dordtpas vanwege u financiële situatie. Doe hiervoor de check op de website: www.dordtpas.nl   Krijgt u twee Dordtpassen? Houd dan goed in de gaten welke voor mantelzorgers is. Hierop staat uw tegoed en de mantelzorgparkeerregeling op het Gezondheidspark.

Waarom is mijn aanvraag afgewezen?
 • Onvolledige ingevulde formulieren en formulieren zonder handtekeningen worden niet in behandeling genomen.
 • U voldoet niet aan de gestelde voorwaarden.
 • Als u het niet eens bent met de beslissing dan kunt u dit aangeven bij MEE Mantelzorg.
Is er al meer bekend over de mantelzorgwaardering van 2025?

De Dordtpas is geldig tot en met 31 december 2024. U kunt na 1 september 2024 een nieuwe aanvraag doen voor de mantelzorgwaardering 2025. Tegen die tijd kunt u het officiële aanvraagformulier op onze website downloaden en vindt u de actuele informatie op onze website.

Meer informatie

Wordt uw vraag in de bovenstaande tekst niet beantwoord, neem dan contact op met MEE Mantelzorg via T 078 206 32 02 of E info@meemantelzorg.nl