De Week van de Jonge Mantelzorger: Niet te missen…

U bevindt zich hier:Home/Berichten/De Week van de Jonge Mantelzorger: Niet te missen…

Zuid-Hollandse Eilanden – Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, maar daarentegen kan het ook zwaar zijn. Zo maken zij zich op jonge leeftijd ook meer zorgen dan leeftijdsgenoten, en missen ze soms de nodige zorg en aandacht voor zichzelfOm hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Ook op de Zuid-Hollandse Eilanden worden er speciaal voor jonge mantelzorgers activiteiten georganiseerd door MEE Plus.

Bewustwording
Vaak beseffen jonge mantelzorgers en hun omgeving lang niet altijd dat zij opgroeien in situatie die anders is dan anders. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

‘Niet te missen’
Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorger, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie al op een vroege leeftijd. Het thema van dit jaar is daarom Niet te missen! De campagne Niet te missen laat via video’s, posters en verhalen zien wat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van jongeren. Gemeenten en organisaties kunnen het campagnemateriaal gratis downloaden op de website van de Week van de Jonge Mantelzorger. Zowel online als in de echte wereld moet het niet te missen zijn, met als doel meer bewustwording, herkenning en erkenning.

Activiteiten
Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger worden er in het hele land diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers, om hen te waarderen en hen zichtbaar te maken. Op de Zuid-Hollandse Eilanden kunnen kinderen en jongeren van 8 tot en met 23 jaar deelnemen aan winacties, online bijeenkomsten en krijgen zij een cadeautje opgestuurd.

Onlinebijeenkomsten
De onlinebijeenkomst voor jongeren van 12 t/m 16 jaar vindt plaats op 1 juni van 19.00 uur tot 20.00 uur. De onlinebijeenkomst voor kinderen van 8 t/m 12 jaar vindt plaats op donderdag 3 juni van 16.00 uur tot 17.00 uur. De kinderen en jongeren krijgen voorafgaand aan de onlinebijeenkomsten een Teams-uitnodiging toegestuurd.

Jonge mantelzorgmagazine
Op vrijdagmiddag 4 juni zal de eerste uitreiking van het Jonge mantelzorgmagazine plaatsvinden op de Basisschool de Akkers. Het Jonge mantelzorgmagazine wordt overhandigd door de wethouder Soeterboek aan een jonge mantelzorger.

Inschrijven en aanmelden Winactie
Kijk voor meer informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger en de ‘Niet te missen’ campagne op www.weekvandejongemantelzorger.nl. Inschrijven als jonge mantelzorger kan via een mailtje naar servicebureau@meeplus.nl of via het telefoonnummer: 0181 333507. Voor de winactie kun je je opgeven vóór 7 juni. Zet in de mail a.u.b. je naam, leeftijd en e-mailadres.

Nieuwsbrief jongemantelzorger – mei 2021 webversie

2021-05-26T12:04:02+02:0026 mei, 2021|