Digitale hulpmiddelen bij ASS

Welke ervaringen zijn er met digitale hulpmiddelen in de ondersteuning van mensen met een diagnose autisme?

Op 17 mei organiseert het autismenetwerk ZHZ in samenwerking met Boba, Villa Abel, NICe-innovations, SAM en Robotmaatje  een interactieve bijeenkomst waarin je kunt kennismaken met de VR ondersteuning, Emogy, SAM en Tinybot Tessa.

Datum: 17 mei 2022
Tijd: 13.30 – 16.00 (inloop 13 uur)
Locatie: Landvast – haven 4 – Alblasserdam

EMOGY
Frank Kliebisch (NICe-innovations)  vertelt ons over de app “EMOGY”.

De EMOGY App is een gepersonaliseerde applicatie ontwikkeld voor mobiele telefoons en tablets die tot doel heeft om gebruikers met autismespectrumstoornis (ASS) te ondersteunen. Het streven is om een hoge mate van zelfredzaamheid bij de gebruiker te bewerkstelligen. Door inzicht te geven in zijn persoonlijke stress en stemmingspatronen en -daaruit afgeleid- de door zijn persoonlijke begeleider ingevoerde adviezen te presenteren, wordt de gebruiker begeleid in hoe om te gaan met de situaties en hoe zelfstandig de ervaren stress en stemming te managen.

VR Ondersteuning
Ron van Doorn (Boba Groep) vertelt over de ervaringen van de Boba Groep over het inzetten van  VR ondersteuning in de de ambulante zorgverlening.

VR Bril: Zorgverleners gebruiken  steeds vaker een virtual reality-bril. Mensen met autisme kunnen met een virtual reality-bril alledaagse situaties oefenen, zoals een afspraak in een café. Daardoor kunnen ze leren om bepaalde emoties in te schatten en dit helpt ze weer in de echte wereld.

Tinybot Tessa
Gita van Wayenburg (Villa Abel) vertelt over de ervaringen van Villa Abel bij het inzetten van Tessa in de begeleiding.

Tessa is een sociale robot die cliënten helpt om structuur in het dagelijks leven aan te brengen. Ze herinnert cliënten aan kleine taken en geplande afspraken. Tessa vertelt hoe de agenda eruitziet en doet suggesties voor activiteiten zoals koffiedrinken. Tessa kan ook persoonlijke muziek afspelen.

SAM -Stress Autism Mate
Jamie Hoefakker en Kirsten Hoeberichts  laat je kennismaken met SAM, de gratis zelfregie app waarmee je stress verminderd.

SAM
Stress Autism Mate (SAM) app is een wetenschappelijk onderbouwde gepersonaliseerde applicatie die gemaakt is voor en door mensen met een autismespectrum stoornis (ASS). SAM kan helpen om inzicht te krijgen in de dagelijkse en wekelijkse ervaren stress, maar ook in de activiteiten die gedurende de dag en week goed gaan.

Robotmaatje
Bas Kamer  vertelt over Robot Maatjes die worden ingezet als ondersteuning in de dagstructuur om zelfstandigheid, zelfredzaamheid te bevorderen en soms als communicatiemiddel’.

Robotmaatje
Robot maatje is een robot met een natuurlijke manier van werken. Doordat je gewoon kan zeggen wat je wilt en vragen kan stellen hoef je geen ingewikkelde of technische kennis te hebben om hem te gebruiken. Door zijn levendige ogen kan robot maatje wel duidelijk communiceren wat hij denkt en doet.
Samen met een zorgverlener kan je robot maatje afstemmen op jou wensen en behoeftes. bijvoorbeeld bij het volgen van dagroutines, herinneren aan medicatie of taken. De slimme stemmingsmeter helpt je te ondekken hoe je je voelt en in geval van nood kan robot maatje iemand een SMS sturen voor je.
Robot maatje is er niet alleen om je te sturen maar ook om het leuk te maken. Hij kan meebewegen op muziek en kent leuke spelletjes en veel moppen. Zo kunnen eenzame momenten toch aangenaam worden.

 


Programma
De sprekers vertellen samen met ervaringsdeskundigen over het gebruik van de app EMOGY, app SAM, VR ondersteuning, of Tinybot Tessa. Je ontvangt het programma uiterlijk 10 mei 2022 via e-mail.

Aanmelden
Graag aanmelden via deze link van het Autismenetwerk ZHZ: https://www.autismenetwerkzhz.nl/evenementen/vr-bril-emogy-app-en-tinybot-tessa-inzetten-in-de-praktijk/