Charlotte Bouwer wint de verhalenwedstrijd Mantelzorgvriendelijke werkgever

In gesprek met Saskia Smeenk van ‘Samen Doen’

Mantelzorger Charlotte Brouwer uit Leerdam is de winnaar van de verhalenwedstrijd Mantelzorgvriendelijke werkgever van MEE mantelzorg. Werkgever SamenDoen krijgt van haar een dikke pluim voor de manier waarop zij omgaat met werk en mantelzorg en verdient daarmee een lunch voor het hele team.

In de visie van Samen Doen staat vermeld dat het hun drijfveer is om inwoners in hun kracht te zetten en hierbij de eigen regie te behouden. Deze visie brengen zij niet alleen in uiting richting inwoners, ook past de organisatie dit bij haar eigen werknemers toe. De organisatie doet dit vanuit de overtuiging dat dit kan bijdragen aan het gevoel van eigenwaarde, zingeving en ‘ertoe doen’.

Wij hebben aan Saskia gevraagd wat het maakt dat haar organisatie mantelzorgvriendelijk is. Saskia vertelde dat haar ervaring met sociaal werkers is dat zij heel serieus zijn en zich heel verantwoordelijk voelen. Ze gaf aan dat zij een ‘groen team’ hebben. Dit betekent dat haar team menselijke maat nastreeft en harmonie voorop stelt. Haar team is gebaat bij ‘openheid en gelijkheid’. Zo vind Saskia het belangrijk dat het team haar kan vertrouwen en dat haar team weet dat wanneer het tegenzit, er een werkgever is die daar rekening mee houdt. Dit zorgt ervoor dat de medewerkers de ruimte voelen om persoonlijke verhalen te delen en samen naar een oplossing te kijken. Door te kijken naar wat de werknemer nodig heeft om het vol te kunnen houden, wordt er naar een duurzame oplossing gekeken. Het uitgangspunt zal hierbij zijn dat de werknemer altijd in zijn of haar kracht wordt gezet.

Saskia vertelt dat ze zoveel mogelijk probeert aan te sluiten waar de drijfveren van het team liggen. Dit zorgt namelijk voor een fijn en veilig werkklimaat, wat zich uit in het hebben van een enthousiast team. Medewerkers halen zo ook energie uit hun werk waardoor er alsnog heel efficiënt wordt gewerkt.

Ze geeft andere organisaties mee om niet alleen naar doelen en targets te kijken. Kijk naar de visie en drijfveren van jouw team. Laat iedereen voelen dat zij er mogen zijn en zet in op sterke eigenschappen en talenten.

In september gaat het gehele team lunchen met elkaar om de  prijs voor Mantelzorgvriendelijke werkgever te vieren.