Familie

Wanneer u iemand kent die mantelzorg verleent, wilt u misschien graag iets voor diegene doen. Zeker als u ziet dat het mantelzorgen veel van iemand vraagt en de mantelzorger misschien wel overbelast dreigt te raken. 

U kunt soms het gevoel hebben niet veel te kunnen doen, want de zorgsituatie veranderen kan natuurlijk niet. En de zorg overnemen is ook niet altijd mogelijk. Hoe help je iemand nu écht?
Er is geen pasklaar antwoord op, omdat dit voor iedereen anders is.

Maar we kunnen u wel een aantal tips geven:

 

  • Vraag de ander waar hij/zij behoefte aan heeft
    Voor de een kan zijn/haar hart luchten nieuwe energie geven. De ander laadt juist op door het niet over de zorgsituatie te hebben, maar even totaal iets anders te bespreken. Of samen iets doen, zoals winkelen, sporten of een kopje koffie drinken.
  • Bied niet alleen aan dat de ander het kan laten weten als ze hulp nodig hebben. De ervaring leert dat dat meestal niet lukt. Om hulp vragen is nu eenmaal niet gemakkelijk voor veel mensen. 
  • Verras de mantelzorger eens met een lekkere pan soep of een cake, een lief kaartje of cadeautje. Het hoeft niet groot te zijn. Weten dat er aan je wordt gedacht, geeft al kracht!
  • Neem de tijd en bied een luisterend oor. Wanneer iemand zorg nodig heeft, gaat vaak alle aandacht naar die persoon. Maar u kunt oog hebben voor de mantelzorger. De simpele vraag hoe het met iemand gaat en even de tijd nemen om actief te luisteren kan van grote waarde zijn! 
  • Geef ruimte aan emoties. Bij mantelzorg komt meer kijken dan het zorgen voor een naaste. Een mantelzorger krijgt ook te maken met allerlei emoties. Zo kan er sprake zijn van verdriet omdat het leven zo anders loopt dan gedacht. Maar ook boosheid is een veel geziene emotie.  Probeer ruimte te geven aan die emoties. Ze horen erbij. Zeg niet te snel dingen als ‘het komt goed’ en geef niet te snel ongevraagd advies. 
  • Heb begrip. Mantelzorgen kan veel tijd en energie opslokken. Heb er begrip voor dat de mantelzorger daardoor minder tijd en energie kan steken in het onderhouden van sociale contacten. 

Familie

Docenten

Andere professionals

Vrijwilligers