Jonge mantelzorger
Je vader is verslaafd, je moeder is vaak somber en depressief, je broertje heeft PDD-NOS (autisme) of ADHD.
Jonge mantelzorgers groeien op met een zieke ouder, broer, zus en/of opa of oma die in de directe omgeving van het gezin woont, en die intensieve zorg nodig heeft. Er kan sprake zijn van een lichamelijke ziekte of handicap, een psychische ziekte of verslavingsproblematiek. Denk jij dat jij een jonge mantelzorger bent? Doe dan de test!
Wat doet het met je?
Mantelzorger zijn is niet raar, maar soms wel zwaar. Omdat je je zorgen maakt over jouw familielid. Of omdat je meehelpt om de boel thuis draaiende te houden door te helpen met de was, boodschappen of koken. Misschien zorg je voor een ziek familielid en geef je hem of haar bijvoorbeeld medicijnen of helpt bij het eten. Het is heel goed dat jullie elkaar helpen, maar soms zorgt dit ervoor dat je:
- je alleen voelt
- bang bent
- je schaamt
- je schuldig voelt
- niet kunt slapen
- voelt dat anderen je niet begrijpen
Wat helpt?
Het helpt om met iemand te praten. Met je leraar of mentor bijvoorbeeld. Die wil het graag weten als er bij jou thuis iets aan de hand is.
Probeer ook thuis of in de buurt iemand te vinden om mee te praten. Bijvoorbeeld met een familielid, een buurvrouw, een vriend/vriendin, je huisarts of een mantelzorgconsulent.
Probeer meer over de beperking, ziekte of verslaving te weten te komen, zodat je beter begrijpt wat er aan de hand is.
Geef thuis aan wanneer de zorg je even teveel is. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden. Blijf leuke dingen doen (sporten, uitgaan, hobby’s) en houd contact met je vrienden.
Aanbod
1e blok: Inschrijfkaart jonge mantelzorger
2e blok: link voor beide cursussen- of kalender
3e blok: gastles op school of informatie voor een spreekbeurt?
4e blok: luisterend oor of advies? Contact ons- formulier
Kalender
Kennisbank

In onze kennisbank delen wij betrouwbare informatie over alles wat met mantelzorg(en) te maken heeft. U vindt dan ook informatie die interessant is voor mantelzorgers én professionals. De informatie wordt aangeboden in de vorm van brochures, folders, magazines, mantelzorgboek enzovoort.
Ervaringsverhalen

Mantelzorgers delen hun verhaal! Iedereen kan ermee te maken krijgen, mantelzorgen. Het is fijn als u weet dat u niet alleen bent, en wellicht leert u nog iets van de ervaring van andere mantelzorgers!
Links en tips
- www.jong-zorgen.nl informatieve website voor kinderen en jongeren met basisinformatie en doorverwijzingen van MantelzorgNL.
- www.kopstoring.nl informatie voor, over en door jongeren met een ouder met psychische of verslavingsproblemen.
- www.mskidsweb.nl voor kinderen over multiple sclerose.
- www.drankjewel.nl site voor jongeren met alcoholverslaafde ouders.
- www.labyrint-in-perspectief.nl voor jongeren met een ouder of familielid met psychische problemen.
- www.kankerspoken.nl informatie voor en over kinderen die een vader of moeder met kanker hebben.
- www.funcare4kids.nl organisatie die evenementen organiseert voor kinderen tot 16 jaar die een langdurig ziek gezinslid hebben.
- www.jong-zorgen.nl informatieve website voor kinderen en jongeren met basisinformatie en doorverwijzingen van MantelzorgNL.
- www.brusjes.nl informatie voor kinderen en jongeren, die opgroeien met een broer of zus met een ziekte en/of een handicap
- Trimbos.nl voor kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen (KOPP/KOV)
- http://www.vmdbjongeren.nl/ voor kinderen en jongeren met een manisch-depressieve stoornis
- www.youz.nl helpt kinderen, jongeren en (jong)volwassenen die klachten of ernstigere psychische of verslavingsproblemen hebben
- https://helpff.nl/ vertrouwelijk chatten met professionele hulpverleners tussen 16.00 uur en 22.00 uur. Chatten voor kinderen, jongeren én volwassenen,
- www.kindertelefoon.nl Chatten (via de website) en bellen kan op werkdagen van 11 tot 20 uur, en in weekenden van 14 tot 20 uur.
- www.deluisterlijn.nl op 088 0767 000 kan je 24/7 bellen voor een luisterend oor.
- https://www.indigo.nl/hulpaanbod/hulp-voor-naasten/ voor als je een famililid of vriend hebt met psychische klachten.