Jonge mantelzorger

U bevindt zich hier:Home/De Mantelzorger/Jonge mantelzorger
Jonge mantelzorger2020-12-21T14:22:26+01:00

Is er bij jou thuis iemand al lang ziek, gehandicapt, verslaafd of in de war? Bijvoorbeeld:

 • je zus heeft een spierziekte.
 • je vader is verslaafd aan bier.
 • je broer heeft kanker.
 • je moeder is vaak somber.
 • je broertje kan nooit rustig zijn.

Dan ben jij een jonge mantelzorger. Maar je bent niet de enige. Van alle jongeren in Nederland is één op de vier een jonge mantelzorger.

Wat doet het met je?
Mantelzorger zijn is niet raar, maar soms wel zwaar. Omdat je je zorgen maakt over jouw familielid. Of omdat je meehelpt om de boel thuis draaiende te houden; je helpt met de was, boodschappen of koken. Misschien zorg je voor een ziek familielid. je geeft hem of haar bijvoorbeeld medicijnen of helpt bij het eten.
Het is heel goed dat jullie elkaar helpen, maar soms zorgt dit ervoor dat je:

 • je alleen voelt
 • bang bent
 • je schaamt
 • je schuldig voelt
 • niet kunt slapen
 • voelt dat anderen je niet begrijpen.

Wat helpt?
Het helpt om met iemand te praten. Met je leraar of mentor bijvoorbeeld. Die wil het graag weten als er bij jou thuis iets aan de hand is. Probeer ook thuis of in de buurt iemand te vinden om mee te praten. Bijvoorbeeld met een familielid, een buurvrouw, een vriend/vriendin, je huisarts of een mantelzorgconsulent.

Probeer meer over de beperking, ziekte of verslaving te weten te komen, zodat je beter begrijpt wat er aan de hand is.

Geef thuis aan wanneer de zorg je even teveel is. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden. Blijf leuke dingen doen (sporten, uitgaan, hobby’s) en houd contact met je vrienden

Kom naar MEE
Ben jij een jonge mantelzorger en heb je vragen? Neem gerust contact op met MEE Mantelzorg. We helpen je graag verder. We organiseren bijeenkomsten bij jou in de buurt, zodat je je ervaringen kunt delen met andere jonge mantelzorgers. Ook geven wij cursussen aan jonge mantelzorgers:

 • Speciaal voor mij (8-12 jaar)
 • Just 4 me (12-17 jaar)

Wil je weten wat en wanneer we bij jou in de buurt voor jonge mantelzorgers organiseren? Kijk dan in onze agenda aan de rechterkant (onderaan op mobiel) of neem contact op met ons.

Interessante website voor jonge mantelzorgers
www.jong-zorgen.nl informatieve website voor kinderen en jongeren met basisinformatie en doorverwijzingen van MantelzorgNL.
www.kopstoring.nl informatie voor, over en door jongeren met een ouder met psychische of verslavingsproblemen.
www.mskidsweb.nl voor kinderen over multiple sclerose.
www.drankjewel.nl site voor jongeren met alcoholverslaafde ouders.
www.labyrint-in-perspectief.nl voor jongeren met een ouder of familielid met psychische problemen.
www.kankerspoken.nl informatie voor en over kinderen die een vader of moeder met kanker hebben.
www.funcare4kids.nl organisatie die evenementen organiseert voor kinderen tot 16 jaar die een langdurig ziek gezinslid hebben.
www.jong-zorgen.nl informatieve website voor kinderen en jongeren met basisinformatie en doorverwijzingen van MantelzorgNL.
www.brusjes.nl informatie voor kinderen en jongeren, die opgroeien met een broer of zus met een ziekte en/of een handicap

Je bent niet de enige
Kijk hieronder voor verhalen van andere jonge mantelzorgers

Emily
Emily is 14 jaar en mantelzorger. Dat betekent dat ze iedere dag niet alleen voor zichzelf zorgt, maar ook voor haar zusje Annika van 10. Kijk hier naar een filmpje van het Jeugdjournaal over Emily die voor haar zusje zorgt.

Bikkels
Bikkels is een tv-serie over jonge mantelzorgers. Bijvoorbeeld over Julia en haar zieke moeder. En over Izzet en haar gehandicapte zusje. Bekijk de serie op de website van de VPRO.

Je zal het maar zijn
Als Kaylee 9 jaar oud is, blijkt dat haar vader ernstig ziek is en niet meer kan werken. Kaylee neemt de zorg voor haar vader op zich en runt het huishouden. Bekijk haar verhaal in Je zal het maar zijn.