Mantelzorg en werk

U bevindt zich hier:Home/De Mantelzorger/Mantelzorg en werk
Mantelzorg en werk2018-05-07T20:43:47+02:00

Werknemer én mantelzorger

Eén op de vijf medewerkers heeft mantelzorgtaken. Voor medewerkers in de zorg geldt zelfs: één op de vier. Bijna 40% van hen voelt zich zwaar tot overbelast. Om te voorkomen dat medewerkers uitvallen door zorgtaken is een goede balans tussen werk en privé belangrijk. Ieder situatie is anders en vraagt dus ook om een andere oplossing. De uitdaging is te onderzoeken wat u op het werk kan helpen om te zorgen voor die goede balans.

Wettelijke regelingen en faciliteiten

Binnen iedere organisatie worden regelingen en faciliteiten geboden waar u als mantelzorger gebruik van kunt maken. Hier volgen de wettelijke regelingen waarop werkende mantelzorgers een beroep kunnen doen:

  • Kortdurend en langdurend zorgverlof:

Wanneer u moet zorgen voor een ziek kind, partner, vader of moeder, buur, vriend, broer, zus, grootouders, kleinkind, inwonende tante of anderen uit uw sociale omgeving, kunt u gebruik maken van zorgverlof. Klik hier voor meer informatie.

  • Calamiteitenverlof:

Werknemers hebben recht op calamiteitenverlof voor spoedeisende, onvoorziene of bijzondere omstandigheden. Klik hier voor meer informatie.

Ook in cao’s staan steeds vaker afspraken om werk en privé beter te combineren en werknemers ‘duurzaam inzetbaar’ te houden. Denk hierbij aan sparen voor verlof of een persoonlijk budget (salaris of vrije dagen), thuiswerken en een flexibeler personeelsbeleid.

Maatwerkoplossingen

Bij langdurige, intensieve zorgtaken zijn vaak aanvullende regelingen nodig op de wettelijke regelingen. Iedere zorgsituatie is anders en vraagt dus om een andere oplossing. De zogenoemde maatwerkoplossingen. Voorbeelden zijn: werktijden comprimeren, tijdelijk ander werk doen, op andere dagen werken, tijdelijk minder werken, in de pauze zaken kunnen regelen of tussendoor een uurtje weg kunnen. Om tot maatwerk te komen gaat u met uw leidinggevende in gesprek. Bereid dit gesprek goed voor en probeert u zich ook te verplaatsen in de belangen van de werkgever. Meer tips en informatie over (de voorbereiding van) het gesprek met uw leidinggevende vindt u op www.mantelzorgpower.nl en www.werkenmantelzorg.nl.

Ondersteuning door MEE

MEE Mantelzorg heeft deskundige mantelzorgconsulenten, waarbij u terecht kunt voor voorlichting, advies, cursussen en emotionele ondersteuning. Samen kijken we welke ondersteuning gewenst is voor een zo goed mogelijke balans tussen werk en privé.

Werkgever?

Bent u werkgever en wilt u weten wat u voor uw mantelzorgende werknemer kunt doen? Kijk dan hier.