Margreet en Anne zorgen voor Ank

U bevindt zich hier://Margreet en Anne zorgen voor Ank

Margreet (55) is al ruim 25 jaar mantelzorger. Haar dochter Anne (23) weet niet beter dan dat er zorg en hulp in de familie nodig is. Het is een lang verhaal van drie generaties mantelzorgers, dat begon in 1988 toen Margreets vader hartproblemen kreeg en later longkanker waaraan hij overleed. Tijdens dat traject kreeg Ank, de moeder van Margreet, een hersenbloeding en kwam Margreets broer in een rolstoel terecht door een zwaar auto-ongeluk.

Dit betekende voor Margreet de zorg voor twee extra huishoudens. Best pittig voor een werkende alleenstaande moeder, maar het was niet anders. Net op het moment dat de situatie wat stabieler werd, verloor Margreet haar baan. Ank werd bijna blind als gevolg van oogbloedingen en Margreets broer kwam weer in het ziekenhuis. In deze periode leidde de bureaucratie en het papierwerk tot veel frustratie.


Hoeksche Hulplijn

Maar bij de pakken neerzitten komt niet voor in het woordenboek van Margreet en Anne. Zo is Margreet onder andere actief in de adviesgroep Samenleving in Oud-Beijerland. Anne heeft, naast haar studie Integrale veiligheid, de Hoeksche Hulplijn opgezet. Met deze hulplijn bemiddelt ze tussen mensen met een hulpvraag en betrouwbare, betaalbare dienstverleners. Op deze manier zijn ze zelf aan een goede hulp gekomen die eens per kwartaal de grote tuin van Ank bijhoudt. Margreet is inmiddels niet meer alleenstaand en heeft haar eigen advies- en coachingsbureau. Ook schrijft ze columns, onder andere over haar leven als mantelzorger.

Ook tijd voor zichzelf

De mantelzorgtaken worden onderling verdeeld. Anne doet vooral de financiën en administratie voor haar oma. Margreet en haar partner koken, doen de boodschappen, de doktersbezoeken en alle klusjes in huis. Daarnaast krijgt Ank huishoudelijke hulp en komt er drie keer per week iemand om te helpen met douchen. Het is soms zwaar en jammer dat er weinig tijd overblijft om leuke dingen te doen met de hele familie. Maar op deze manier houden ze het goed vol.

Beide dames beseffen dat ze ook tijd voor zichzelf vrij moeten maken. Margreet is lid geworden van een fotoclub en Anne gaat in het weekend graag stappen. En als er één niet kan, dan neemt de ander het over.

Het verhaal van Margreet, Anne en Ank is onderdeel van de bewustwordingscampagne van de Hoeksche Waard. Kijk hier voor meer informatie over de campagne.

Een filmpje over Margreet, Anne en Ank kun je hier zien:

2018-04-19T12:21:29+00:0012 februari, 2018|