Informatie voor thuiszorgmedewerkers

U bevindt zich hier:Home/Professional/Informatie voor thuiszorgmedewerkers
Informatie voor thuiszorgmedewerkers2018-05-24T12:50:30+02:00

‘Samenwerken met mantelzorgers: zo werkt het!’ Het Expertisecentrum Mantelzorg en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland ontwikkelde een toolkit voor thuiszorgteam. Iedereen die werkt in een thuiszorgteam, zowel wijkverpleegkundigen als verzorgenden, krijgt te maken met het netwerk van de cliënt. Samenwerken met hen is belangrijk voor goede zorg en levert vaak veel moois op. Het zorgt echter regelmatig ook voor dilemma’s, bijvoorbeeld als het gaat om verantwoordelijkheid of over privacy.

Het belang van samenwerken

De ontwikkelingen in de zorg vragen andere vaardigheden van verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg. Meer nadruk ligt op zorgen dat in plaats van zorgen voor. Verpleegkundigen en verzorgenden ondersteunen de cliënt om het thuis vol te houden en een leven te leiden dat prettig en zinvol is. Daarbij is het belangrijk samen te werken met mantelzorgers. Goede samenwerking leidt tot zorg die echt goed past bij de cliënt én de mantelzorger. Mantelzorgers voelen zich gewaardeerd en serieus genomen en zorgverleners krijgen meer plezier in hun werk.

Voor en door de praktijk

De toolkit is tot stand gekomen met input van verpleegkundigen en verzorgenden. Zij hebben verteld over de manier waarop zij samenwerken met mantelzorgers van de cliënt en welke informatie en tips zij nodig hebben om nog beter te kunnen samenwerken. Ook hebben de auteurs met mantelzorgers gesproken over wat zij belangrijk vinden in de samenwerking met thuiszorgmedewerkers.

U kunt de toolkit hier downloaden.

bron: www.expertisecentrummantelzorg.nl 

Aanbod MEE

Voor thuiszorgteams verzorgt MEE Mantelzorg trainingen Samenspel met mantelzorgers. Kijk hier voor meer informatie.