Samen op weg naar een dementievriendelijke samenleving

U bevindt zich hier:Home/Berichten/Samen op weg naar een dementievriendelijke samenleving

De gemeente Hardinxveld wil de samenleving nog meer bewust maken van de impact van dementie op de samenleving. Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of diens mantelzorger.

Ieder jaar krijgen veel mensen van hun arts te horen dat ze een vorm van dementie hebben. Met deze ingrijpende diagnose begint een proces dat vaak gepaard gaat met veel onzekerheid en verdriet. Hoe ga je om met een geheugen dat het meer en meer af laat weten? Een karakter dat verandert? Een wereld die steeds verwarrender en bedreigender wordt. En misschien wel de moeilijkste vraag: Hoe kan ik ondanks alles een waardig leven blijven leiden? Omgaan met dementie vraagt daarnaast ook veel van de omgeving van mensen.

Om deze redenen is door de gemeente besloten een werkgroep op te richten onder de naam Dementie Vriendelijke Gemeente (DVG). Deze werkgroep DVG gaat zich de komende jaren richten op het inrichten van een dementievriendelijke samenleving binnen Hardinxveld-Giessendam. Een greep uit de doelen: meer kennis bij vrijwilligers, professionals en inwoners en, een ander doel, meer ontmoetingen mogelijk maken voor mensen met dementie. Dit wil de werkgroep DVG o.a. bereiken door het geven van voorlichting en scholing aan iedere geïnteresseerde. Meer ontmoetingen wil de werkgroep stimuleren door bepaalde activiteiten ook toegankelijk te maken voor mensen met dementie. Dit alles, zodat als jijzelf misschien ooit deze diagnose krijgt, de mensen uit je omgeving er voor jou en je mantelzorger(s) zijn. Zodat zij weten waar zij heen kunnen voor hulp, zodat ze ervoor kunnen zorgen dat je je zo veilig en ontspannen mogelijk voelt en je zo lang mogelijk mee kan doen in de samenleving. Want een dementievriendelijke samenleving bestaat uit ons allemaal.

Wil je meer informatie over de werkgroep Dementie Vriendelijke Samenleving, of heb je tips en/of ideeën, dan kun je mailen naar Suzanne Kuijt, s.kuijt@ggdzhz.nl of bellen met 06-23 93 26 74.

2021-07-22T09:35:15+02:0022 juli, 2021|